Kocour v botách a někdy i naboso

Zrzavý vrahoun ze Shreka se domrouskal až k vlastnímu filmovému příběhu, kde se dozvíme, jak ke svým botám přišel, jak je vzápětí ztratil a jak si své křusky nakonec zase zaslouženě nazul. Na chlapa má sice trochu vysoké podpatky, ale i tak ho do výšky není mnoho. Navzdory tomu se jeho jméno stalo legendou. Ve hře jsou kouzelné fazole, husa „zlatoprdka“, osud San Ricarda, dovádění v pelíšku s Čiči Tlapičkou a očištění jednoho poskvrněného kočičího jména. Ze sirotka se stal psancem a z psance hrdinou – a jak to bylo dál, už víte ze zeleného zlobra. Představuje se prequel kultovní shrekovské série, do něhož vrazil rozparáděný kocour všech svých devět životů s rizikem, že se do ní možná ani neprodychtí, ale také s důvěrou, že to dá a nakonec vždycky dopadne na všechny čtyři.

Zorro to s mečem neumí líp a Antonio Banderas, jenž mu propůjčil mužný hlas (neboť ten, kdo nosí boty, přece nemluví fistulí), by nedokázal svádět kočky výmluvněji. Kocour v botách je totiž extra třída, jež už dávno překročila hranice původní francouzské pohádky Charlese Perraulta (mnohokrát převyprávěné jeho následovníky) a ve své filmové kočičácké kategorii patří mezi elitu. Rozhodně na něj nemá líný a rozežraný Garfield ani rozmazlené kočky, hnípající na klínech bondovských záporáků – a troufám si říci, že mu nestačí ani populární Tom (z kultovní série Tom a Jerry), když nedokáže dát do latě ani jednu blbou myš.

Mentálně by to možná chvíli stíhal Mikeš Josefa Lady, který ovšem nemá parametry tvrďáka, jenž to roztočí, až budou chlupy lítat, což je v tomto případě v boji s desperáty a „čirou hrůzou“, jež hlídá zlatou husu, podmínka pro přežití.  Ostatně pohádkové Hrusice nejsou ohrožené San Ricardo, které se současně chystá jeden smrdutý podrazák ovládnout a jedna nakrknutá megahusa srovnat se zemí. V takových mezních situacích se lámou kočičí hřbety i charaktery. Jenomže tenhle zrzoun stojí ve svých botách pevně na zemi. Již Vojtěch Jasný a Jan Werich věděli, že…

…. až přijde kocour…

… budou se dít věci, nad kterými zůstává rozum stát. A platí to i v tomto případě zrzavého chlupáče, kdy je třeba nejdříve šlohnout kouzelné fazole protřelým desperátům Jackovi a Jill, které se může pokusit okrást jen ten, kdo chce rychle natáhnout bačkory. Tenhle kocour ale nenosí papuče, ale bytelné holínky z tuhé kůže. A tak, zatímco se vrahouni cpou kontinentální snídaní a přemýšlejí o tom, zda zadělají na potomka, aby měli komu předat živnost, neohrožený kočičák s elitní zlodějkou Čiči Tlapičkou (ve zvukomalebnější slovenské verzi Cici Labkou) a bývalým kámošem ze sirotčince, smraďochem Valdou Cvaldou (který ho už o jedny boty připravil), zosnovali plán jak jim kouzelné fazole čornout. Riziko, že je drsný zločinecký párek vykostí, za to stojí, protože když je zasadí na správném místě a pod správným mrakem šumákem (co šimrá v čumáčku), dostanou se po fazolové lodyze až ke zlatému pokladu v obřím hradu.

  • Kocour v botách zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3074/307302.jpg
  • Kocour v botách zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3074/307304.jpg
  • Kocour v botách zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3074/307305.jpg
  • Kocour v botách zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3074/307306.jpg
  • Kocour v botách zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3074/307307.jpg
  • Kocour v botách zdroj: Bontonfilm http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3074/307311.jpg

Ale nenechte se naivně ukolébat pohádkovým motivem, protože tohle není pohodová variace na pohádkové Tři vlasy děda Vševěda. V tomto případě je na tři kouzelné fazole naroubován klasický příběh o tiché, skrývané nenávisti a chladnokrevné pomstě - takže to, co bude následovat, není žádná fairy story, ale rafinovaný a zlověstný revenge movie, v němž závist, zlo a zakyslý žloutek málem zvítězí.

Kde je pukavec, tam to vždycky smrdí!

Když animátor, scenárista, herec a režisér Chris Miller přijal džob ve studiu DreamWorks, udělal osudově správný krok. Jinak by se totiž nestal členem vítězného týmu úspěšné shrekovské série (kde byl v první epizodě scenáristou, ve druhé šéfem scénáristického týmu a ve třetím Shrekovi si již vyzkoušel režijní křeslo). A právě v téhle sérii (jejím druhém dílu) se potkal s řízným Kocourem v botách, pochopil, že tahle barvitá figura má na samostatnou epizodu – a tak ji také, jako klasické animované dobrodružství, k potěše naší i svojí natočil.

Odvinul ji od konzistentního a přehledného příběhu, jehož leitmotivem je cesta za pokladem (kde není možné nikomu a ničemu věřit), jež je rámovaná atmosférou latino stylu a nesmrtelného psance Zorra a naplněná úsměvnými nápady a sem tam nějakou tou hustou hláškou, kde si dětský i dospělý divák najde, co jeho jest. Bonusem je (postradatelné) 3D balení, bezchybná animace made in DreamWorks (generující kočky, které byste chtěli mít doma), Antonio Banderas a Salma Hayeková, kteří jim propůjčili hlasy, a také akceptovatelný český dabing, který v obdobných případech nebývá vždy samozřejmým pravidlem.

Tohle velké kočičí sólo (jehož dílčí slabinou jsou poněkud méně výživní záporáci) není pravda zásadně objevné. Ale je to nepochybně čistě, poctivě, s vkusem, nadhledem a snahou pobavit a neurazit odvedené příjemné dílko, komponované ve slušném tempu a s ústředním sympaťákem, který je k sežrání (což rozhodně není míněno z antagonistického psího pohledu).

Na okně seděla kočka…

…. a v San Ricardu byl horký, letní, španělský den. Den jako stvořený pro kočkování. Obzvláště, když si s vámi chce zadovádět temperamentní kocour, který má šarm a styl. A nemusí nutně vadit, že vás nečeká žádné zásadní překvapení, neboť dostáváte přesně to, co očekáváte. Někdy totiž tahle přímočará jistota není k zahození. Možná si ji o něco více budou užívat milovníci koček, kde může mít převahu dámská část publika. Za sebe bych chtěl ale říci, že přestože nedám dopustit na svoji brazilskou filu, tak jsem si to s tímhle kocourem docela užíval. A také pochopil (pro změnu k pánské části auditoria) laskavou pravdu, že když je někdo hrdina, tak na velikosti nezáleží.

PUSS IN BOOTS. USA 2011, 90 min., český dabing, přístupný, 2D, 3D, IMAX. Režie: Chris Miller. Scénář: Brian Lynch. Hudba: Henry Jackman. Hrají: Hlasy v originále - Antonio Banderas (Kocour v botách), Salma Hayeková (Čiči tlapička), Zach Galifianakis (Valda Cvalda), Billy Bob Thornton (Jack), Amy Sedarisová (Jill). Hlasy v českém znění- Aleš Procházka, David Suchařípa, Tereza Bebarová, Dana Černá, Jaromír Meduna. V kinech od 1. prosince 2011.