Vaculík spočine v rodném městě, sobotní pohřeb proběhne na Valašsku

Poslední rozloučení s českým prozaikem a publicistou Ludvíkem Vaculíkem proběhne 13. června v jedenáct hodin dopoledne v jeho rodném valašském městečku Brumov-Bylnice. Autor Morčat, Českého snáře a předsrpnového demokratizačního manifestu Dva tisíce slov zemřel tuto sobotu ve věku osmaosmdesáti let.

Poslední sbohem jadrnému autorovi se uskuteční v brumovském kostele svatého Václava a rakev bude uložena do rodinného hrobu. Veřejnost se bude moci v sobotu 13. června se zesnulým rozloučit od 10:00 hodin v brumovské obřadní síni, která s kostelem sousedí. Zádušní mše proběhne i v neděli 14. června od 20:00 v kostele Nejsvětějšího Salvátora na Křižovnickém náměstí, sloužit ji bude katolický kněz Tomáš Halík.

Díky své prozaické tvorbě Vaculík patřil mezi přední poválečné české spisovatele. Lidé ho však znají spíše pro jeho politické angažmá za komunistického režimu, zejména jako autora legendární výzvy Dva tisíce slov z června 1968, ve které volal po rychlejší demokratizaci dubčekovského Československa. Za normalizace, kterou zachytil ve zmiňovaném Českém snáři, mimo jiné vedl samizdatovou edici Petlice. Významná byla i jeho účast jako signatáře Charty 77 v 70. a 80. letech. Za svou práci dostal řadu významných českých i zahraničních ocenění.

Vzpomínky osobností: "O žádném dalším Vaculíkovi nevím" (zdroj: ČT24)