Varovná groteska: Vladimír Franz zhudebnil Prezidentskou volbu

Při oslavách 35. výročí sboru Ars Brunensis Chorus zaznělo v neděli v Brně oratorium Prezidentská volba. Autorem je Vladimír Franz, účastník první přímé volby české hlavy státu. V oratoriu vystupují i postavy inspirované finalisty volby Karlem Schwarzenbergem a Milošem Zemanem, stejně jako politologové nebo novináři. „Je to tragikomická groteska ve formě komorního, já říkám kapesního, oratoria,“ říká o své skladbě autor, který byl hostem víkendového Studia ČT24:

Vladimír Franz: Politika je jako divadlo (zdroj: ČT24)

Zatímco jiní politici mohou účast ve volbách reflektovat v knižních memoárech nebo publicistických textech, Franz jako skladatel zvolil hudbu. Kdyby prý skladbu psal hned po volbách, měla by formu brutálního expresivního dramatu, díky časovému odstupu se nálada změnila směrem ke grotesce, ovšem s vážnými podtóny.

Nejde prý však o pouhou grotesku, dvacetiminutové dílo v závěru zvážní a opakovaně se vrací otázka Kde domov můj? V oratoriu se objevují kandidáti na prezidenta, novináři či politologové, stejně jako některé situace spjaté s kláním o hlasy voličů, jež Franzovi připomíná divadlo nebo reality show. Nechybí duel účastníků druhého kola volby. Libreto je společným dílem Franze a Rostislava Křivánka.

  • „Celé je to velmi veselé a velmi laskavé, ačkoliv všichni dostali za uši. Ale na konci je trošku varování,“ říká Vladimír Franz.

Skladatele, malíře a profesora v první přímé volbě prezidenta v roce 2013 podpořilo 6,84 procenta hlasujících. Získal více hlasů než straničtí kandidáti Zuzana Roithová (KDU-ČSL), Přemysl Sobotka (ODS) a Jana Bobošíková (Suverenita).

Oratorium vzniklo už loni pro festival Bohemia Cantat, oficiální premiéru mělo po finálních úpravách až v neděli, kdy završilo 2,5 hodiny dlouhý koncert, který posluchače zavedl postupně na tři různá místa. V kostele svatého Augustina na Kraví hoře zazněla duchovní hudba 20. století. Poté se posluchači přesunuli do foyer nedaleké hvězdárny s výhledem na Brno a nakonec do sálu planetária, kde pod umělou hvězdnou oblohou vyslechli Zaklínání železa od Vejla Tormise a Franzovu Prezidentskou volbu.

Ars Brunensis Chorus je smíšený pěvecký sbor, který se věnuje hudbě od baroka po současnost. Prvním sbormistrem tělesa byl Jan Rozehnal, dále sbor vedli Tomáš Hanus, Stanislav Kummer a Roman Válek. Od roku 2000 je uměleckým vedoucím Dan Kalousek. Vladimír Franz se sborem spolupracuje již 18 let.

Vydáno pod