Kingsman: Tajná služba – superbritská, supervýkonná a superzábavná

Jsou jako přízraky, které se mihnou nocí, nemilosrdně zasáhnou hajzla, co chce právě vymydlit lidstvo, zachrání ohrožený svět a potom jejich elegantní stíny splynou s tmou. Jsou tu proto, aby otestovali své limity, vylepšili své zabijácké instinkty a vyrazili pak čelit zlu, které číhá venku. Jsou to Kingsmani, špioni gentlemani, na které nikdo nemá!

Narodila se tu jedna z nejzábavnějších cool bondovek, střižená v klasickém, suše parodickém a k sežrání vtipném britském stylu, která se nebere tak smrtelně vážně jako předchozí „brosnanovky“ a současné „craigovky“, ale vrací se ke svým původním kořenům. Padouši ani těsně před smrtí netuší, od koho to koupili, svět zpravidla neví, že byl znovu zachráněn, MI5 nemá ponětí, kdo za ní zase udělal špinavou práci – a filmový divák se tetelí orgastickým blahem, protože dostává na plné pecky maximální příděl toho, kvůli čemu chodí do kina.

V organizaci Kingsman, která je elitní nevládní agenturou, jsou nejdůležitější dvě věci: týmová práce a to, aby její výsledky zůstávaly absolutně tajné, což má tajná služba v popisu práce. Počet jejích členů, kteří jsou novodobými rytíři kulatého stolu a rekrutují se z prestižních britských rodin, je definitivně daný, a i když se svět mění a aristokracie už není to, co bývala, nikdo tu nechodí v konfekci z obchoďáku.

Kingsman: Tajná služba / Colin Firth, Taron Egerton
Zdroj: ČT24/CinemArt

Všichni tu nosí obleky na míru z klasického krejčovství Kingsman na Savile Row (alias Huntsman, kde vás jen klasické kšandy přijdou na sto liber) a kromě černých brýlí patří do základního šatníku ještě košile Turnbull & Asser, hedvábné kravaty Drake, hodinky Bremont a ručně šité boty George Cleverley, vybavené vysunovacím ostřím (které jsou ovšem mnohem elegantnější nežli podobně konstruované škrpály, jimiž útočila na Jamese Bonda kágébácká vohera Rosa Klebbová v Srdečných pozdravech z Ruska). Pak už stačí jen všechno zapakovat do cestovní brašny Swaine Aldeney, přihodit k tomu obranný a útočný deštník z pestré zbrojnice Kingsmana a vyrazit na misi.

Je to tvrdý, hustý a nespoutaně odvázaný

Když někdo z Kingsmanů vypadne ze hry, organizují se na jeho místo nejnebezpečnější přijímačky na světě, kde každý z adeptů dostane hned na začátku optimisticky pytel na svoji mrtvolu. Mezi potomky z elitních rodin tentokrát elitní agent Harry Hart přivedl kluka z ulice Eggsyho. Jeho táta Harrymu kdysi zachránil život, a tak teď Eggsymu nabídl šanci stát se jedním z Kingsmanů. To si pište, že po ní skočí a bude se snažit nezklamat Harryho důvěru. Už proto, že ten má hodně práce s ekologickým úchylem, miliardářem Valentinem, který považuje lidstvo za virus, který je třeba masovou genocidou téměř vyhubit.

Všechno začalo docela nedávno, když v roce 2012 vyšel komiks Marka Millara Tajná služba. Na jeho námětu se podílel i režisér jeho pozdější volné ekranizace Matthew Vaughn (Kick-Ass, X-Men: První třída), jenž má rád bondovky a na špionážní film měl již několik let zálusk. A tak si teď tenhle svůj sen splnil a natočil moderně nabušenou, žánrovou oldschoolovku, která dělá hodně radosti jemu i nám. Tohle je totiž chvála staré dobré odlehčené bondovky, kde Waughn vypustil všechny džiny z láhve, ale dokázal je ukoučovat. Výsledkem je šílená, ale zároveň řízená bizarní crazy, kde se chechtáte, i když se na plátně dějí příšerné věci, jako je masové vyvraždění kostela Colinem Firthem. Všechno tu totiž dokonale funguje, zapadá do sebe, není tu viditelná slabina, nejsou tu výplňkové vaty a prázdné time outy – a všechno se nezadržitelně valí a nese vás s sebou na práh zábavného filmového ráje.

„Vychování z vás dělá muže – proto dostanete preventivně přes držku“

Kingsman je vyklenut na brilantně vymazleném scénáři, ozdobeném výživnými hláškami, chytrými odkazy a citacemi, přehledně natočenou akcí a slušně vykonstruovanou zápletkou. Vaughnova režie, to je čirá radost z filmového dovádění, dotaženého téměř k dokonalosti, a také skvělý casting s brutálně nečekanými, ale o to účinnějšími hereckými výkony. Tenhle film si pro sebe zaslouženě krade Colin Firth, který tu dokazuje, že umí dát současně gentlemana i akčního hrdinu (kdo by to do něj řekl?), a když potřebuje upustit páru, je dobré být spíše opodál. Jeho chráněnec Eggsy, ve filmu debutující Taron Egerton, je sympaťák, který zvládl všechny proměny své postavy, zezadu to jistí charismatický Kingsman Mark Strong a spíše z druhého sledu řídí šéf organizace Michael Caine. Bez pořádného hajzla by ale všechno fungovalo jen na půl plynu. Psychopatický milionář Samuel L. Jackson se svojí živou zbraní, bývalou alžírskou modelkou Sofií Boutellaeovou (která má místo amputovaných nohou smrtící běžecké čepele), ale tvrdí záporáckou muziku bytelně a s gustem.

Kingsman: Tajná služba, ozdobená šlapajícím soundtrackem a stylově aranžovaným vizuálem, je bizarní, lehce úchylná a mírně starosvětská úžasná ptákovina o tom, jak být špionem a zůstat gentlemanem. Je to zběsilý nářez, šílená jízda, bizarní odvaz, dechberoucí pecka a bránici devastující exploze. Vyberte si! Nemusíte být ani příliš otrlí, stačí, budete-li téhle nespoutané zábavě otevření. Tohle je totiž to, kvůli čemu chodíme do kina a je nám tam pak líto každé vteřiny, která již uběhla.

KINGSMAN: THE SECRET SERVICE / KINGSMAN: TAJNÁ SLUŽBA. Velká Británie 2014, 129 min., české titulky, od 15 let, 2D. Režie: Matthew Vaughn. Scénář: Matthew Vaughn, Jane Goldmanová. Kamera: George Richmond. Hudba: Henry Jackman, Matthew Margesson. Hrají: Colin Firth (Harry Hart), Taron Egerton (Gary „Eggsy“ Price), Samuel L. Jackson (Richard Valentine), Michael Caine (Arthur), Sofia Boutellaová (Gazelle), Sophie Cooksonová (Roxy). V kinech od 19. února 2015.