Lída Baarová stíní své sestře i na jevišti

Praha - Zorka Janů hrála ve stínu své mnohem slavnější sestry a pod jeho tíhou také ukončila předčasně svůj život. Vztah sester Babkových, z nichž tu starší znal filmový svět pod jménem Lída Baarová, rozebírá nová hra Mileny Štráfeldové.

Na filmovém plátně se Zorka objevila poprvé coby dvanáctiletá v roce 1933 v komedii Madla z cihelny, kde hlavní roli hrála její setra Lída. Celkem natočila do roku 1944 jedenáct snímků, se svou sestrou se před kamerou setkala ještě v Krškově Ohnivém létě.

Zorku od Lídy dělilo sedm let a také povaha, Zorce chyběla Lídina okázalost a extrovernost, zůstala sestrou „té krásné, slavné a ambiciózní“. V době, kdy se pokoušela o dráhu herečky, byla už Baarová známá i v Evropě. „Byla takový dostihový kůň. Vždycky musela být první ve všem a všude a samozřejmě i v rodině jí dělalo dobře, když hrála prim,“ domnívá se Jana Stryková, která Lídu Baarovou ztvárnila na jevišti. Zorku Janů si zahrála Klára Sedláčková-Oltová.

Pád, vězení a společenské zatracení přinesl herecké hvězdě milostný poměr s nacistickým ministrem propagandy Josephem Goebbelsem. Cejch zničil i její rodinu. Když se na Vánoce roku 1946 vrátila domů z vězení, kde čelila obvinění z velezrady, čekal na ni jen její otec.

Sestry B. - Lída Baarová a Zorka Janů spolu na jevišti (zdroj: ČT24)

„Svatopluk Beneš mi říkal, že to byla antická tragédie se vším všudy. Lída Baarová byla ve vězení. Tatínek, velký národovec, kterého to strašně tížilo, přišel díky zanedbanému zánětu o nohu. Maminka dostala infarkt přímo při výslechu v Bartolomějské ulici. A sestra Zorka spáchala sebevraždu potom, co jí pět herců zastoupilo cestu do divadla s tím, že sestra kolaborantky nepatří mezi české herce,“ popsal rodinnou tragédii publicista Stanislav Motl, který se s Baarovou setkal osobně. Zorka zemřela už březnu 1946. Rozhodla se skočit z okna v rodinné vile.

„Naprostá většina těch situací má alespoň reálný základ - zmínky z deníků, knih nebo od pamětníků,“ podotkla k divadelní hře její autorka Milena Štráfeldová. Sestry B. uvádí od 6. února nově otevřená pražská scéna Troníček v roce stého narození Lídy Baarové. Přitažlivý osud přitažlivé herečky připomene i film, který připravuje režisér Filip Renč. Hlavní roli svěřil Táně Pauhofové.