Architektonické studio Projektil se představuje

Praha - V pražské galerii Jaroslava Frágnera prezentuje svou dosavadní tvorbu mladé architektonické studio Projektil. Kromě jiného připravilo projekt stavby Národní technické knihovny v Dejvicích, která právě spěje do finále. Výstava ukazuje realizované projekty ateliéru i díla zatím jenom v návrzích. Národní technická knihovna v Praze už v září otevře své brány veřejnosti. Jde o dosud největší realizaci ateliéru a zároveň největší současnou knihovnu v Praze. Pojme víc než milion technických svazků.

„Knihovna by dnes měla být otevřenou institucí, která v sobě skrývá knihy, stůl, židli, ale na druhou stranu by měla nabízet také místo k setkávání,“ míní architekt Roman Brychta.

Návštěvník má možnost do knihovny nahlédnout už teď, lépe řečeno si ji poslechnout. Autoři výstavy totiž vytvořili zvukový záznam budovy, která má bezmála 35 tisíc metrů čtverečních.

„Rozhodli jsme se, že budeme pracovat v jakýchsi otiscích, to znamená, že nebudeme ukazovat architekturu, jak se běžně ukazuje na plánech nebo na fotkách, ale primárně ji sem vtisknout,“ snaží se vysvětlit záměr kurátor výstavy Vít Havránek. „Chtěli jsme přiblížit to, jak se domy chovají k lidem, jak jsou slyšet, jak jsou vonět, jak se v nich žije,“ doplňuje architekt Adam Halíř.

Kromě Národní technické knihovny architekti z Projektilu navrhovali i knihovnu v Hradci Králové nebo středisko ekologické výchovy Sluňákov, za kterou loni získali Grand Prix architektů a která je nominována na Evropskou cenu za architekturu Mies Van der Rohe.