Kvilda ve filmu

Kvilda – Šumavská Kvilda je už několik desetiletí oblíbeným místem filmařů. V jejím okolí se točilo několik filmů, například Král Šumavy nebo Markéta Lazarová. Prostřednictvím fotografií z natáčení, plakátů i filmových projekcí si mohou místní připomenout snímky, které vznikly v jedné z nejvýše položených českých vesnic. Její filmová historie je součástí výstavy Kvilda v proměnách času, která mapuje období od středověku až po současnost.

„Hledali jsme i snímky možná méně známé a promítané,“ uvedl starosta Kvildy Václav Vostradovský, jeden z nadšenců, kteří promítání zrealizovali. Před padesáti lety tu vznikla například jedna ze dvou povídek snímku Vstup zakázán. Půlhodinový film o pohraničnicích Bloudění natočil Milan Vošmik, režie druhé povídky se ujal František Vláčil.

Ten je také režisérem baladického příběhu Markéta Lazarová, který v šumavských exteriérech vznikal tři roky. „Natáčelo se i při minus dvaceti,“ vzpomíná jeden z místních komparsistů Ivan Palúch. Přímo na Kvildě se odehrává Kachyňův Král Šumavy, natočený podle povídky Rudolfa Kalčíka.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Velmi oblíbená mezi místními je trilogie Václava Gajera z konce 70. let – Pod Jezevčí skálou, Na pytlácké stezce a Za trnkovým keřem. I ve filmu o příhodách hajného Straky a jeho vnuka Vény, jehož hrál Tomáš Holý, se objevilo několik obyvatel Kvildy. Hledat se mezi komparsisty mohou po celé léto, kdy se budou filmy z Kvildy promítat.