Ztohoven varuje prostřednictvím Občana K.

Praha - Výtvarná skupina Ztohoven v Praze představila svůj nový projekt - Občan K. Po obrázku atomového výbuchu, kterým se před třemi lety nabourala do vysílání České televize, tentokrát varuje před tím, že nejen státní úřady o nás získávají čím dál podrobnější informace. Vše, co je zneužitelné, zneužito bude. Poučení z minulosti cituje dvoustránkový manifest Občan K., který nechtěl žádný z členů skupiny Ztohoven nijak komentovat. Na happening, který se konal vpodvečer 16. června v centru Prahy, přišly stovky lidí.

Podle skupiny se prostředky k ovládání jednotlivců neustále proměňují - dnes je člověk ovládán marketingem a reklamou. Představují mocenské tlaky, jež se už nepotřebují opírat o moc represivního státu. „Nejsme čísla, nejsme biometrické údaje, tak tedy nebuďme ani figurkami velkých hráčů na herním poli této doby,“ stojí na letáku, který byl v místnosti k dispozici.

Do našich životů prosakují skryté mocenské tlaky a za pomoci identifikačních čísel, biometrických údajů a monitorování veřejného prostoru získávají nezvaní hosté detailní přehled o našem soukromí. Chcete se dožít doby, kdy děti dostanou při narození podkožní čip namísto svých dokladů? ptá se sdružení ve svém manifestu.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Hlavní položkou nevelké výstavy s kafkovským názvem Občan K. jsou občanské průkazy členů skupiny s počítačově upravenými fotografiemi. Prolnutí obrazu dvou obličejů na průkazu totožnosti upozorňuje na temnou vizi nastíněnou v manifestu Občana K.: „Jednou budete kontrolováni tak důkladně, že se začnete bát vlastního obličeje.“

Skupina Ztohoven

Se svým dílem Mediální realita se stala v prosinci 2007 prvním vítězem soutěže NG 333, kterou vyhlašuje Národní galerie. V srpnu 2007 policie obvinila sedm členů skupiny z trestného činu šíření poplašné zprávy. Odvolací soud nakonec čin vyhodnotil jako pouhý přestupek. Správní řízení se přesunulo z trutnovského městského úřadu do Vrchlabí; tady úředníci ze spisu nezjistili, že by o přestupek šlo, a skupina Ztohoven nedostala žádný trest.

Člen skupiny výtvarník David Brudňák, působící pod pseudonymem Roman Týc, v listopadu přidělal na pamětní desku na Kaňkově paláci na Národní třídě v Praze, která připomíná události 17. listopadu 1989, plastiky s hajlujícíma rukama a s pěstmi se vztyčenými prostředníky. Celé dílo pak nazval Není co slavit. Policie případ vyšetřovala jako možnou propagaci nacismu, ale nakonec v něm neshledala žádné protiprávní jednání.