Recenze: UP'END'DOWN

Nový projekt divadelního souboru Cirk La Putyka, nazvaný UP'END'DOWN, je na repertoáru pražského divadla La Fabrika již od loňského prosince. Za pět měsíců od premiéry má za sebou řadu repríz a vyprodaná představení svědčí o tom, že je doposud stejně úspěšný jako jeho starší sourozenec, inscenace La Putyka. Právě při tvorbě této inscenace se divadelní skupina dala dohromady. Protože La Putyka nasadila pomyslnou laťku opravdu vysoko, šla jsem na představení plná očekávání. A musím říci, že UP'END'DOWN mě ani v nejmenším nezklamalo, ba naopak, dost možná v mnoha ohledech předchozí inscenaci ještě převyšuje.

Po vstupu do sálu se překvapení diváci ocitnou přímo na scéně, která je pojata velmi jednoduše, tmavá plocha je uprostřed protnuta velkým bílým křížem. Tento motiv, jak stojí v programu k představení, symbolizuje „křižovatku mezi ulicemi, mezi nebem a zemí, narozením a smrtí, mezi cestou ze země do nebe a naopak“. Na diváckých sedačkách, které jsou umístěny netradičně po obou stranách scény, vlastně také jakoby do kříže, posedávají sami umělci. V přístupu k sedačkám divákům brání výstražné pásky. Ocitají se jakoby uprostřed hlučného přelidněného velkoměsta a nezbývá jim než pozorovat, co se to zde vlastně děje. Po chvíli jsou pásky protrženy a umělci se vmísí mezi diváky, kteří se snaží zaujmout volná místa. A představení začíná.

U UP'END'DOWN nejde pouze o za sebou jdoucí řadu čísel nového cirkusu, inspirovaného tím francouzským – Rostislav Novák ml., který je autorem koncepce i režie projektu, přidává i dějovou linku a dodává příběhu dramatickou kvalitu. Představení vypráví o muži (Rostislav Novák starší), který umírá na křižovatce pod koly auta. Přicházejí si pro něj z nebe andělé – inspirací pro představení byl film Wima Wenderse Nebe nad Berlínem, v němž vystupují andělé, kteří bdí nad obyvateli města. Muž těsně před smrtí rekapituluje svůj životní osud. Prožíváme s ním důležité okamžiky jeho pozemského bytí, díváme se do jeho intimních vztahů, hodnotíme smysl lidské existence.

To všechno za využití skvělých režijních nápadů. Dvě dívky coby andělé například vysoko nad diváky bez jištění předvádějí nebezpečnou dynamickou akrobacii. Zamotávají se do bílých šál, které visí ze stropu, šplhají nahoru, kloužou po nich zpátky. S efektními scénami se míchají poetické až křehké momenty. V části, kdy muž vzpomíná na svou životní lásku, využívá Novák ml. originální trik. Taneční pár se pohybuje na ramenou jiných herců, vypadají tak trochu jako marionety, jejich tanec je ale ohromně sugestivní. Posléze tanečnice (Zuzana Kábrtová-Havrlantová) předvádí nejrůznější kreace na lanech a ohromuje při tom svými maximálními rozsahy, i herecky je velmi přesvědčivá.

Rychlé tempo představení v závěru vrcholí scénou s cirkusovou houpačkou (tzv. teeter boardem). Jde o prkno podobné houpačce, kterou známe z dětských hřišť. Dva umělci jej rozhoupou (doskokem na jeden konec prkna vždy jeden katapultuje druhého vysoko do vzduchu) a předvádějí nejrůznější vzdušná salta a další akrobatické kusy. Přistávají na polstrovaných podložkách, přesto jde o životu nebezpečné prvky, při kterých se divákům až tají dech. Podobnou fascinující show známe například od seskupení Cirque du Soleil, v Čechách ale nic takového nikdo jiný v divadle nepředvádí.

Expresivní živou hudbu pro představení stejně jako k předchozímu projektu vytvořilo trio hudebníků Vojtěch Dyk, Jakub Prachař a Jan Maxián (kapela Nightwork). Působivost inscenace dokresluje nejen hudba, ale i kostýmy a skvělé líčení, které jsou dílem Kristiny Záveské.

Představení nabízí tolik vjemů, ať už pohybových, zvukových, či světelných, že je chvílemi téměř nemožné absorbovat všechny najednou. Chcete-li prožít hodinové, na naše poměry opravdu zcela unikátní a neobvyklé divadlo na pomezí mezi žánry, které uspokojí všechny vaše divácké smysly, neměli byste toto představení vynechat. Doporučuji však lístky zakoupit dlouho dopředu, o představení je neustále veliký zájem a každá z jeho repríz bývá rychle do posledního místa vyprodaná.

Jsem zvědavá, jakým směrem půjde Cirk La Putyka dál a těším se na jejich další projekt, který na sebe jistě nenechá dlouho čekat.

UP'END'DOWN - kde: La Fabrika; nejbližší reprízy: 20. 5. a 5.-7. 6.