Český film aspiruje na studentského Oscara

Los Angeles – Film Graffitiger studenta FAMU Libora Pixy se dostal do finálové pětice snímků nominovaných na studentského Oscara v kategorii zahraničních filmů. Oznámila to dnes americká Akademie filmového umění a věd. Podle sdělení akademie se český zástupce o prestižní cenu utká s filmy ze Švédska, Velké Británie, Německa a Norska. Pětice finalistů vzešla z širšího výběru 52 snímků z 32 zemí. Vítěz 38. ročníku udělování cen bude vyhlášen na ceremonii 11. června v Samuel Goldwyn Theater v Beverly Hills.

Prestižní ocenění dosud z Čechů získal pouze Jan Svěrák za film Ropáci v roce 1989. Nominováni byli v minulosti ještě další čtyři Češi. Mnoha vítězům z minulých let včetně Svěráka pomohlo získání studentského Oscara k odstartování úspěšné filmařské dráhy.

Libor Pixa vystudoval (mimo jiné) animovanou tvorbu na FAMU v Praze. Vytvořil již několik krátkometrážních animovaných filmů, pracoval na mnoha reklamách a v současnosti pracuje na 3D večerníčku pro Českou televizi. Za svůj film PsiCHO získal mnoho festivalových ocenění (nejlepší český krátký animovaný film a cena publika na festivalu Anifest 2006, 2. místo na festivalu Anima Mundi 2006 a další). Za svůj poslední film Graffitiger získal Cenu Magnesia Českého lva 2010 za nejlepší studentský film. Specializuje se na 3D počítačovou animaci, kterou také vyučuje na pražské FAMU.

Vydáno pod