Žádný apríl: Blonďatá bestie vrací úder

Praha - Zhruba rok po uvedení úspěšného scénického čtení s názvem Blonďatá bestie, jehož hlavní předlohou byla nahrávka rozhovoru několika členů vládní strany Věci veřejné (VV), se dnes v A Studiu Rubín v Praze uskuteční premiéra pokračování satirického večera.

Představení nazvané Blonďatá bestie II. Blonďatá bestie vrací úder má být především odezvou na dění a výroky při procesu v kauze údajné korupce uvnitř VV. Inspirací mají být ale třeba i zveřejňované telefonické hovory bývalého pražského primátora Pavla Béma (ODS) s lobbistou Romanem Janouškem.

„Posledně to bylo scénické čtení, dostali jsme text a za tři dny to bylo hotové. Tentokrát jsem chtěl, aby se ten divadelní útvar trochu hrál,“ uvedl k politickému kabaretu režisér Tomáš Svoboda. Satirický pořad připravil spolu s dramatikem Karlem Steigerwaldem a hercem Ondřejem Pavelkou.

Postava jeho jména má být jakýmsi pojítkem představení. „Snažíme se co nejvíce vycházet z textů, které přímo zazněly od účastníků diskusí, soudů, odposlechů, ale máme vlastní koncepci. Existuje člověk, který se jmenuje Ondřej Pavelka a má kabaret, do kterého mu nalezly postavy a před jeho očima se mu tam začal dít soud,“ naznačil Svoboda.

Podobně jako v loňském představení bude herečka Barbora Poláková hrát nyní již bývalou poslankyni VV Kristýnu Kočí a Lukáš Příkazký šéfa poslanců VV Víta Bártu. Poslance Jaroslava Škárku ztvárnil Jan Vlas. Objevit by se měl i v roli Janouška, Béma si má zahrát Příkazký.

„Ondra Pavelka se postupem času v představení promění takovou zvláštní formou v Radka Johna a ještě se tam objeví taková bytost, která se pokusí rozuzlit příběh, i když se jí to nepovede, a to je bojový pes Jaroslava Škárky. Toho zahraje zase Bára Poláková,“ prozradil Svoboda.

Politický kabaret Blonďatá bestie II se koná v A Studiu Rubín dnes večer, nejbližší repríza je 2. dubna. Svoboda nevyloučil pokračování po vynesení rozsudku v kauze údajné korupce v rámci VV, v níž obžaloba viní Bártu z toho, že se pokoušel uplatit tehdejší poslance strany Kočí a Škárku. Hlavní líčení má pokračovat již příští středu.

„Moc se bojí zesměšnění. My je nemůžeme zavřít, nemůžeme je ani sesadit, ale můžu je v této chvíli ze své pozice zesměšnit – oni to tedy dělají dost značně i za mě. Když každý občan může něčím přispět, tak já bych chtěl přispět tímhle,“ prohlásil Svoboda v sobotním pořadu Kulturama.