Zemřel Michal Pešek, tvář z Malého pitavala

Praha - Ve věku 53 let zemřel bývalý herec Michal Pešek. Herec, jehož kariéra dosáhla vrcholu sérií rolí v 80. letech, je známý například z televizních seriálů Zkoušky z dospělosti a Malý pitaval z velkého města. Po listopadu 1989 se Pešek zkoušel prosadit v politice a podnikal. Hrál už jen velmi zřídka. Jeho posledním angažmá bylo Divadlo na Vinohradech, kde skončil v roce 1990. Pohřeb proběhne v úterý 15. května ve strašnickém krematoriu.

Pešek zemřel v pondělí 7. května po dlouhé nemoci, poslední rok žil v Nizozemsku. K jeho nejznámějším rolím před kamerou patří mladý kriminalista Jiříček z často reprízovaného Dietlova seriálu o skupině pražských policistů Malý pitaval z velkého města. Diváci si mohou Peška pamatovat také ze seriálu Zkoušky z dospělosti, jednu z hlavních rolí ztvárnil ve ztřeštěné komedii s Milošem Kopeckým Křtiny.

Pešek se narodil 4. května 1959 v Praze, kde také vystudoval konzervatoř, mezi jeho spolužáky patřili Zlata Adamovská, Veronika Freimanová nebo Vladimír Dlouhý. Záhy po listopadu 1989 ovšem herectví opustil, i když ne definitivně - naposledy se před kamerou objevil ve filmu Petra Nikolaeva …a bude hůř. Před šesti lety jej také Veronika Žilková přilákala zpět na jeviště, když s ní vystupoval v představení Kachna na pomerančích v Divadle Palace.

Po listopadu 1989 se stal poslancem za Občanské fórum a později se dal na podnikání, spoluvlastnil rockový klub nebo reklamní agenturu. Byl také poradcem sociálnědemokratického ministra financí Iva Svobody, který musel z funkce odejít kvůli kauze poškozování věřitelů společnosti Liberta. Koncem 90. let, po roztržce Vladimíra Železného a jeho amerických partnerů v televizi Nova, působil Pešek nějakou dobu i jako konzultant Jana Vávry, který vedl tehdejší zbylé podniky CME. V posledních letech se Michal Pešek věnoval finančnictví nebo developmentu, podle loňských informací Blesku měl ale v podnikání vážné problémy.

Vydáno pod