ČT art - tolik kultury, kolik unesete

Praha – Říká se, že kultura je Popelka, která se, pokud jde o peníze a prostor, musí většinou spokojit s tím, co na ni „zbude“. Česká televize se ale rozhodně nechce chovat jako zlá macecha, a tak 31. srpna spustí kulturní kanál ČT art. Poprvé ve své historii nabídne v hlavním vysílacím čase ucelenou zpravodajskou relaci o kultuře. „Nestavíme na zelené louce, vycházíme ze stávajícíh pořadů, přidáme ale i nové formáty a dáme prostor věcem, které ho jinak moc nemají,“ uvedl k novému kanálu jeho výkonný ředitel Tomáš Motl.

Kulturnímu kanálu je vyhrazen čas denně od osmé večerní až do půl druhé ráno na vysílacím okruhu, o nějž se – zatím – bude dělit s další novinkou ČT, dětským kanálem ČT :D, který vyplní program během dne. V budoucnu by se ale oba kanály měly osamostatnit

"Vysílání kulturních pořadů patří k jedné ze základních funkcí veřejnoprávního média. Zřízením vlastního kanálu získává kultura poprvé v historii České televize ucelený a pravidelný prostor v hlavním vysílacím čase,„ upozorňuje generální ředitel České televize Petr Dvořák. “Chceme kulturu nejen prezentovat, ale i ji podpořit," vysvětlil, proč ČT novým kanálem doplní pořady o výtvarném umění, divadle nebo literatuře na ostatních kanálech, po nichž jsou ale různě roztroušeny a odsouzeny k vysílání v nepříliš atraktivních časech.

Od léta startuje ČT art i "déčko" (zdroj: ČT24)

Cílem ČT art je informovat o všech (tedy i okrajových, na které se jinak příliš nedostává) kulturních oblastech a oborech v kontextu, v rozmanité stopáži a formátech. "Samostatný kanál o kultuře přináší komfort především divákům. Budou vědět, jaký program mohou kdy očekávat, a soustředit se na vysílání, které je zajímá. Z pohledu zpracování nabízí tvůrčí prostor. Jednotlivé pořady bude moci řadit do kontextu, aby na sebe tematicky navazovaly a doplňovaly se. Zároveň poskytne prostor řadě dnes okrajovějších témat a iniciativ. Svým programem a podporou kultuře se sám stane přínosem pro kulturní dění v zemi," domnívá se Tomáš Motl, jmenovaný výkonný ředitel ČT art.

Kultura na každý den

Vysílání zahájí každý den ucelená zpravodajská relace o kultuře s živými vstupy z akcí. Zpravodajství doplní pravidelný publicistický a diskuzní talkshow k tématům z vybrané oblasti kultury. Na zpravodajský pořad pak navážou každý den jiné tematické programové bloky.

Tomáš Motl
Zdroj: ČT24/Štěpán Janda

V pondělí získá hlavní vysílací čas divadlo v programovém okně s názvem Z první řady. „Novinkou, na kterou se velmi těšíme, bude také zařazení programového okna na pondělní večer, v němž se budou střídat slovenské okno a ukázky ze současné studentské tvorby,“ doplnil Motl. 

"Doufám, že budeme kulturu nejen zaznemanávat, ale také spoluvytvářet." /Tomáš Motl, výkonný ředitel ČT art/

Úterý bude patřit současné české hudbě a pořadům o výtvarném umění v programovém okně Galerie Kavky, ve středu dostanou prostor současné kulturní magazíny Artmix, 333 a Terra Musica, které doplní nový magazín o novinkách, trendech, a zajímavostech ve světových televizích Canale Grande. Čtvrtek bude patřit českému dokumentu a literatuře, pátek magazínu o filmu a novému průvodci kulturním Českem, Evropou a světem s názvem Kulturní bedekr.

Sobotní komponované večery s názvem Je nám ctí budou věnované osobnostem, tématům nebo význačným akcím. Vysílání ukončí kontaktní pořad s hudbou a slovem Tečka za sobotní nocí. Neděle zacílí na světový artový film v původním znění a klasickou hudbu.

Vydáno pod