John Travolta: Vary mě nabíjí

Karlovy Vary - Nestává se na filmovém festivalu v Karlových Varech tak běžně to, co předvedl hollywoodský herec John Travolta. Po červeném koberci před hotelem Thermal, kam si šel pro Křišťálový glóbus za přínos světové kinematografii, nepřešel jen se zdvořilým máváním, ale ochotně a poměrně dlouho se zdravil a fotografoval se svými fanoušky. „Zdá se, že jsou tu velmi přívětiví lidé. Vítají mě tak upřímně, to člověka až nabíjí,“ podělil se v rozhovoru pro ČT o své festivalové dojmy.

Do Varů přiletěl Travolta v noci ze čtvrtka na pátek a ani po svém příletu, navzdory pozdní hodině, vstřícností nešetřil. Herec nejznámější asi z filmů Pomáda a Pulp Fiction na festival dorazil hned první den. Byl hvězdou slavnostního zahájení, které se už tradičně odehrávalo v režii bratrů Cabanových, letos svou pódiovou show pojali v bílo-černé barvě v souladu s vizuálem 48. ročníku.

Travolta na ceremoniálu převzal Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. „Jsem hrdý být součástí skupiny těch, kteří tu byli oceněni. Řada z nich je mými přáteli, točili jsme spolu filmy. Děkuji vám za privilegium se k nim zařadit,“ poděkoval při přebírání sošky Travolta. K přátelům z branže, o nichž mluvil, patří i herec Robert De Niro, který byl také hostem ve Varech a také zde byl oceněn Křišťálovým glóbem. Na festivalu se objeví i letos, i když jen na plátně - ve snímku Sezona zabíjení Marka Stevena Johnsona.

Před kamerou se De Niro s Travoltou potkal poprvé. „Celá léta jsem hledal příležitost, kdy si s ním budu moct zahrát a nebude to jen pro zábavu,“ přiznal Travolta. „V něčem, co bude mít skutečný smysl. Když jsem objevil tenhle scénář, zeptal jsem se ho, jestli by na tom dělal se mnou. Řekl, že ano.“

Sezoně zabíjení hrají veterány války v Bosně a někdejší protivníky. „Je to taková esej o válce, drsný film,“ uvedl ke snímku Travolta. Umělecký ředitel festivalu Karel Och prozradil, že herec si uvedení tohoto filmu ve světové premiéře na karlovarském festivalu vybral sám. „Není úplně typickou ukázkou festivalové produkce, je to spíš velice kvalitně provedené řemeslo. Po žánrové stránce se jedná o akční thriller, jehož nejsilnější stránkou jsou herecké výkony,“ dodal k titulu. Ve Varech ho můžete vidět 29. června, recenzi pak najdete na webu ČT24.

Johna Travoltu ale můžete osobně potkat ještě dnes, pokud jste na festivalu - hodinu před půlnocí by měl uvést v letním kině projekci muzikálu Pomáda.