Czech Press Photo vyhrál David Rath ve výtahu

Praha - Hlavní cenu v soutěži Czech Press Photo 2013 dostal reportér České tiskové kanceláře (ČTK) Michal Kamaryt za snímek bývalého poslance a hejtmana Davida Ratha obžalovaného z korupce. Fotograf zachytil politika jedoucího výtahem v soudní budově, jak hledí do objektivu přes úzké okénko výtahové šachty. Podle poroty fotografie symbolizuje neutěšenost nálady v zemi a upozorňuje na rozsah i vážnost korupčních problémů. Podívejte se na vítězné snímky:

„Jednoduchá, silně působivá kompozice snímku obsahuje hned několik jemných, ale zároveň silných myšlenkových podnětů,“ zdůvodnila porota svůj výběr. Vedle hlavní ceny Křišťálové oko spojené s odměnou 120 tisíc korun získal Kamaryt se stejnou fotografií také první místo v kategorii Lidé, o nichž se mluví.

V 19. ročníku se vedle Rathovy kauzy objevovaly snímky z přímé volby prezidenta, aféra bývalého premiéra Petra Nečase, výbuch v pražské Divadelní ulici nebo červnové povodně. Stejně jako hlavní cena je honorován Grant Prahy. Letos ho získává Eduard Erben z CPA na základě projektu, který mapuje sportující seniory ve věku 80 a více let. „Myslím, že porotu oslovily nejen fotografie, ale vůbec téma, které je hodně žhavé. Spousta starých lidí kvůli ekonomické situaci žije osamoceně. Řekl jsem si, že by to mohl být krásný seriál o tom, jak se Praha stará nebo vůbec jak lidé v tomto věku sportují,“ poznamenal ke svému cyklu Erben.

Soutěžních kategorií je osm, držitelé prvních cen získávají 25 tisíc korun. Mezi aktualitami vyhrál volný fotograf Jan Venhoda za snímek Protiromská shromáždění v ČR a Polsku. „Je to aktuální společenský problém, o němž by se mělo mluvit a který by se měl řešit,“ domnívá se. Za Reportáž má první místo Milan Jaroš z Respektu za sérii snímků Istanbul, náměstí Taksim. Jaroš loni získal hlavní cenu Czech Press Phota za fotografii Rozloučení s Václavem Havlem.

Czech Press Photo 2012: Fotografie roku: Milan Jaroš
Zdroj: ČT24/Milan Jaroš

Mezi sportovními snímky bodoval volný novinář Petr Wagenknecht za snímky z Jizerské 50. Druhé místo v téže kategorii získal reportér ČTK Roman Vondrouš se sérií Dostihová dramata, Pardubice a Kolesa. Vondrouš s fotografiemi z dostihového sportu letos vyhrál sportovní kategorii ve světové soutěži World Press Photo. V její národní obdobě dnes dostal také třetí cenu v kategorii Umění a zábava za sérii Nightclubs Praha. Vítězství patří Milan Illíkovi za cyklus Crew Teens o skupině spolužáků gymnázia. Čestné uznání si vysloužila Dagmar Vyhnálková z fotoservisu ČT za fotografie k seriálu Cirkus Bukowsky.

Cena čtenářů iDNES.cz bude udělena vítěznému snímku ankety čtenářů zpravodajského portálu, ve které účastníci hlasují o nejpůsobivější snímek z oceněných fotografií. Cenu diváků získá vítěz ankety návštěvníků premiérové výstavy Czech Press Photo na Staroměstské radnici. Výstava se otevře úterý 19. listopadu, kdy proběhne slavnostní ceremoniál předání cen 19. ročníku. Expozice potrvá do konce ledna 2014.

Nově i video sekce

Czech Press Photo se letos rozšířílo o video sekci, která představuje multimediální žánr. Kategorii Online aktualita a reportáž vyhrál Vojtěch Votýpka s filmovou básní vztahující se k úmrtí prezidenta Václava Havla Srdce Havel. Porota ocenila „duchovní přesah reportáže a spontánní vyjádření úcty a lásky k prezidentu Václavu Havlovi.“ „Bylo velmi emotivně a originálně zpracované, to je důležité,“ doplnila dokumentaristka Olga Sommerová, porotkyně Czech Press Photo.

Czech Press Photo 2013 zná vítěze (zdroj: ČT24)

Kategorii Online feature pak vyhráli Milan Šíma a Jan Šibík za reportáž o Kumbh Mela, neboli očistné koupeli v řece Ganze. Během několika dní se na pár kilometrech čtverečních vykoupalo 100 miliónů lidí. „Porota ocenila obrazovou a obsahovou hodnotu reportáže, perfektní zakomponování působivých fotografií Jana Šibíka do filmových záběrů i výpověď o osobní duchovní zkušenosti českého hinduistického mnicha Martina Tetery.“

Na vítězná videa se podívejte tady.

Czech Press Photo je soutěž a následná výstava přinášející nezávislé autentické obrazové svědectví profesionálních fotožurnalistů, kteří žijí v České nebo Slovenské republice. Cílem soutěže i výstav, které se konají již od roku 1995, je umožnit široké veřejnosti spatřit zásadní události uplynulého roku a rovněž motivovat fotografy k osobním přístupům a tak stimulovat rozvoj média fotografie. Díla posuzuje odborná mezinárodní porota.

Další informace hledejte na stránkách Czech Press Photo.