Obchodní řetězec chce ve Velkém Beranově stavět logistické centrum. Voliči opět rozhodnou v referendu

Ve Velkém Beranově na Jihlavsku budou lidé znovu v místním referendu rozhodovat o tom, jestli může na území obce společnost Penny Market postavit své logistické centrum. Před třemi lety obyvatelé v referendu stavbu odmítli. Mezitím kraj postavil silniční obchvat, který by sklady odděloval od obytné zástavby. O opakování referenda rozhodli zastupitelé obce, konat se bude při sněmovních volbách 8. a 9. října.

V referendu budou lidé odpovídat na otázku, zda souhlasí s tím, aby orgány obce Velký Beranov činily takové kroky ke změně územního plánu, aby na vyjmenovaných pozemcích mohlo k výstavbě logistického centra dojít.

Starosta Milan Pulicar řekl, že návrh na vyhlášení referenda podpořila pracovní skupina, která s investorem jednala. Odpůrci nového vyhlášení referenda z řad zastupitelů i veřejnosti oponovali tím, že obyvatelé už o záměru jednou rozhodli. Poukazovali na to, že kvůli skladům bude zničená zemědělská půda. Připomínali i to, že minulé referendum obecní zastupitelstvo vyhlásit nechtělo, rozhodl o něm až soud. Ve Velkém Beranově žije skoro třináct set lidí.

Po stavbě obchvatu chce firma obnovit diskuzi

Firma Penny Market zabývající se maloobchodním prodejem potravin poslala radě obce otevřený dopis s nabídkou obnovení diskuse o případném vzniku logistického centra v lednu. Podle údajů na webu obce slibuje dát Velkému Beranovu po dokončení centra jednorázově osm milionů korun, následně by měla na činnost obce a spolků přispívat 200 tisíci korun ročně. Argumentuje i tím, že by obci stoupl příjem díky dani z nemovitostí.

V logistickém areálu by podle webu obce mělo být 2,5 hektaru zastavěné plochy a další tři hektary zpevněných ploch. Investor kolem nich slibuje udělat val se stromy a keři. Práci by v centru mělo najít okolo 160 lidí.

V roce 2018 rozhodl o konání referenda v termínu komunálních voleb krajský soud. Obecní zastupitelstvo návrh přípravného výboru nepřijalo. Proti výstavbě hlasovalo 417 obyvatel, tedy 62,5 procenta z 667 platných hlasů. Volební účast byla 64 procent. Referendum bylo platné.