Post rektora JAMU Oslzlý neobhájil, nahradí jej ředitel zlínského divadla Michálek

Novým rektorem Janáčkovy akademie múzických umění v Brně (JAMU) bude ředitel Městského divadla ve Zlíně Petr Michálek, absolvent divadelní fakulty. V opakované volbě jako kandidát zvenčí porazil děkanku hudební fakulty Barbaru Marii Williovou. Akademický senát zasedal bez účasti veřejnosti, jednání se přenášelo přes internet.

Čtyřiačtyřicetiletý Michálek vystudoval divadelní dramaturgii, věnoval se také herectví a režii. Ředitelem zlínského divadla je od roku 2010. Angažoval se také v regionální politice za Starosty a nezávislé.

Rektorem JAMU je od roku 2018 Petr Oslzlý, dlouholetý dramaturg Husy na provázku a někdejší ředitel Centra experimentálního divadla. Šestasedmdesátiletý divadelník usiloval o další funkční období, ale v akademickém senátu nezískal dostatek hlasů.

Neuspěli ani protikandidáti Williová a hudební skladatel Ivo Medek. Williová v předešlé volbě dostala pět hlasů, Oslzlý jeden, šest lidí odevzdalo neplatný hlasovací lístek.

Nový rektor nastoupí v únoru

Senát pak vyhlásil novou volbu s novými kandidáty, Oslzlý už se jí neúčastní. Rektorem zůstává ještě do února příštího roku, poté jej nahradí Michálek.

Komě Michálka a Williové v nové volbě kandidoval ještě prorektor Vít Spilka. V projevech všech kandidátů zaznívalo přání překonat rozpory mezi oběma fakultami JAMU, zlepšit spolupráci a komunikaci.

„Věřím tomu, že máme všichni stejný cíl, i když můžeme mít různé názory,“ řekl na závěr Michálek. Je naděje, že dvě součásti, které tvoří JAMU, budou spolupracovat, doplnila Williová.