Strana zdravého rozumu, lidovci a NE Bruselu-ND: Jak na kontrolu potravin

Praha – Lídr kandidátky do Evropského parlamentu Strany zdravého rozumu Petr Hannig považuje schválenou novelu potravinového zákona za nedostatečnou, podmínky podle něj stále nahrávají nekalým praktikám řetězců. První kandidát lidovců Pavel Svoboda ale považuje novelu za příklad úspěšné evropské i tuzemské legislativy. Adam B. Bartoš z NE Bruselu-Národní demokracie považuje téma za marginalitu, změna pravidel podle něj nezamezí tomu, aby ČR byla popelnicí Evropy. Poslanci ve středu schválili novelu potravinového zákona - obchodní řetězce budou muset informovat zákazníky o původu prodávaného sortimentu hned na dveřích prodejny. Zvýší se také pokuty za klamání zákazníků a zpřísňuje se označování nebalených potravin. Více si můžete přečíst zde.

Strana zdravého rozumu, KDU-ČSL a NE Bruselu-ND: Hlídejme potraviny (zdroj: ČT24)

ČT postupně představuje priority všech lídrů politických stran a seskupení, které kandidují do Evropského parlamentu. 

Petr Hannig, Strana zdravého rozumu: „Z Evropské unie přichází tolik špatných potravin, že novelizace je potřeba. Schválená pravidla jsou ale nedostatečná, vyhovují řetězcům a těm, kdo chtějí šidit.“

Pavel Svoboda, lídr KDU-ČSL: "Myslím, že přijatý zákon je příkladem dobré unijní legislativy i té české, která sleduje ochranu spotřebitelů. Uvidíme, jak bude aplikován…, zda budou řetězce předpis dodržovat, nebo najdou nějakou okliku. Každopádně je to pokrok, který vítám."

Adam B. Bartoš, lídr NE Bruselu-Národní demokracie: "Že se zvětší nějaká písmenka nebo přibude slovo navíc, nic nevyřeší. Dlouhodobě je přece známo, že naše země je popelnice Evropy, kam se vyváží to nejhorší jídlo ze západu."

Volby do Evropského parlamentu se v České republice konají v pátek 23. a v sobotu 24. května.