Změny v pravidlech cestování na Slovensko snížily zájem o spoje, u Českých drah až o třetinu

Měnící se pravidla pro vstup na Slovensko snížila zájem lidí o spoje mnoha českých dopravců do země. České dráhy zaznamenávají skoro třetinový pokles oproti době před změnou karanténních opatření, znatelný útlum v zájmu zákazníků hlásí i Leo Express. Autobusový dopravce FlixBus pak upozorňuje, že cestující si kvůli nejistotě kupují jízdenky na poslední chvíli. Slovensko v posledních týdnech několikrát změnilo opatření na hranicích, nově se karanténě vyhnou jen plně očkovaní.

Největší tuzemský dopravce České dráhy vypravuje na Slovensko spoje do Bratislavy, Žiliny a Košic. „V posledních dnech sledujeme pokles zájmu. Podle prvních dat až o 30 procent oproti stavu před novými pravidly,“ uvádí mluvčí společnosti Petr Šťáhlavský s tím, že přesnější údaje budou k dispozici až s delším časovým odstupem.

Méně cestujících pozoruje i společnost Leo Express, která minimálně jednou denně vysílá vlakový spoj do Košic. „Kvůli zvyšujícímu se zájmu o přeshraniční cestování jsme přidávali další spoje na Slovensko. Po zavedení nové povinnosti je znatelný útlum a nižší počet cestujících,“ informuje mluvčí dopravce Emil Sedlařík.

Vliv opatření na snížení počtu cestujících potvrzuje také autobusový přepravce FlixBus. Podle jeho mluvčí Evy Krejčí si navíc lidé často kupují jízdenky na poslední chvíli. „Tedy tak, aby eliminovali vliv opatření na cestu,“ komentuje Krejčí, podle níž se zájem o cesty do zahraničí stále nedostal na hodnoty před pandemií.

Žlutý dopravce prodává více

Jediným z oslovených českých dopravců, který pokles nehlásí, je společnosti RegioJet. „Zatím neevidujeme pokles zájmu o cestování spoji na Slovensko,“ říká mluvčí Aleš Ondrůj a dodává, že společnost naopak zaznamenává nárůst zájmu o mezinárodní jízdenky. „Předpokládáme, že ti, kdo plánují cestovat, jsou už buď očkovaní, nebo si dokážou potřebné formality bez potíží vybavit,“ dodává Ondrůj.

Při příjezdu na Slovensko je od 19. července nutné nastoupit do dvoutýdenní karantény, kterou lze ukončit negativním testem na koronavirus. Ten je možné podstoupit nejdříve pátý den izolace. Výjimku z karantény mají plně naočkovaní lidé, u kterých uplynuly alespoň dva týdny po druhé dávce nebo tři týdny od podání jednodávkové vakcíny. Karanténa není povinná rovněž pro některé skupiny cestujících a pro lidi, kteří zemí pouze projíždějí.