Po splatnosti je každá dvacátá půjčka. Přesto se podle bank situace nezhoršila tak moc, jak čekaly

Přibývá lidí a firem, co mají problémy s hrazením závazků (zdroj: ČT24)

Přibývá lidí a firem, které mají problémy s hrazením závazků. Třeba u spotřebitelských úvěrů domácností je teď po splatnosti každá dvacátá půjčka. Podle bank se ale situace nezhoršila tolik, kolik očekávaly. Finanční instituce teď kladně vyřídí až osmdesát procent žádostí o snížení splátek pro ty, které zasáhla koronavirová opatření.

Do obtížné situace se dostala například Zdeňka Hroncová. Zprvu jí proto výrazně pomohlo zákonné moratorium na splátky, na které kvůli koronavirovým opatřením neměla. Jenže moratorium před půl rokem vypršelo a její situace se od té doby příliš nezměnila – hradit celou dlužnou částku nebankovní společnosti stále nemůže. Podařilo se jí ale domluvit a splácí zhruba polovinu.

„Jako samoživitelka mám jako příjem pouze plat, takže sedmdesát procent z platu ošetřovné. Výhoda je aspoň to,  že můžu platit nižší splátky měsíčně a nemám sankce,“ uvedla.

U firem je situace podobná. Například cateringová společnost Foodin Catering plně nefunguje už víc než rok. V říjnu se tak snažila získat další odklad splátek, s bankou se nakonec domluvila a splácí jen část, jinak by na půjčku neměla. Firemní tržby jsou na třiceti procentech.

„Začala jsem jednat z bankou a oni sami ve finále přišli s tím, že je možnost nám ještě pomoct. Vyšli vstříc, ještě do června platíme třicet procent částky,“ přiblížila majitelka společnoti Petra Pavičová.

Odklad splátek
Zdroj: ČT24

Od chvíle, kdy plošný odklad splátek skončil, si o další změnu u svých půjček požádalo 32 tisíc lidí a firem. Banky jim vyšly vstříc zhruba v osmdesáti procentech případů, nebankovní společnosti vyhověly sedmi z deseti žádostí.

„Pokud klient byl přímo zasažen pandemií covidu-19, tak jsme schopni přistoupit k tomu, že mu zmrazíme dočasně pravidelné splácení, samozřejmě u některých zákazníků ponižujeme splátky,“ uvedl jednatel Fair Credit Tomáš Konvička.

Podle hlavního poradce České bankovní asociace Vladimíra Staňury se tak negativní očekávání nenaplnila. „Lidé se vrátili ke splácení ve velké míře,“ uvedl.

Nesplacené úvěry
Zdroj: ČT24

Nesplácených spotřebitelských úvěrů bylo tolik naposledy před třemi lety. Podobný je vývoj u firemních úvěrů – ty mají po splatnosti přes čtyři procenta podnikatelů. Situace je ale výrazně lepší než po ekonomické krizi v roce 2010. Po té měl problémy s úvěrem víc než dvojnásobek lidí i podniků.