Kolínská Toyota hlásí problém, kvůli nedostatku polovodičů zastaví výrobu

Kolínská automobilka Toyota Motor Manufacturing Czech Republic zastaví od pondělí 22. března na čtrnáct dní produkci automobilů. Důvodem je nedostatek polovodičů, které jsou důležité pro výrobu. Totožné potíže má mimo jiné i Škoda Auto, kde se omezuje výroba a zpomalují se dodávky nových vozů.

„Situaci zavinily nepříznivé povětrnostní podmínky v Severní Americe,“ oznámil mluvčí firmy Tomáš Paroubek.

Kolínská automobilka zastavila své výrobní linky také před rokem, a to před půlnocí 18. března – tehdy kvůli špatnému vývoji pandemie koronaviru. Odstávku následně několikrát prodloužila, výrobu obnovila až v pondělí 25. května.

Za jakých podmínek budou následující dva týdny zaměstnanci doma, mluvčí Paroubek nedoplnil. Toyota přitom začátkem března přešla kvůli zvýšení výrobní kapacity na třísměnný provoz, dosud fungovala na dvě směny.

Firma představuje jednoho z největších exportérů v Česku a zároveň největšího zaměstnavatele na Kolínsku. Podle dat Sdružení automobilového průmyslu klesla v loňském roce výroba aut v kolínské automobilce o 26,4 procenta na 147 865 aut.

Potíže má i Škoda Auto

Nedostatek čipů trápí výrobce již delší dobu - potýká se s ním například i mladoboleslavská automobilka Škoda Auto. „Situaci zhoršily v únoru i sněhové bouře v Texasu, kde tamní velcí výrobci čipů museli zastavit nebo omezit produkci. Z tohoto důvodu nelze vyloučit další přizpůsobování výroby. V závislosti na nové situaci v oblasti zásobování učiní společnost Škoda Auto vše, aby udržela stávající výrobu a po obnovení dodávek dokompletovala hotové vozy,“ řekla mluvčí automobilky Martina Gillichová.

Škoda očekává, že nedostatek čipů bude pokračovat i v následujících měsících. Podle mluvčí Gillichové se ale problémy netýkají jen automobilek, ale také výrobců spotřební elektroniky nebo počítačů.