Ekonomika eurozóny klesla v posledním čtvrtletí méně, než se čekalo

Ekonomika eurozóny podle zpřesněné zprávy ve čtvrtém čtvrtletí klesla navzdory očekáváním méně. Ve srovnání s předchozím kvartálem se hrubý domácí produkt (HDP) zemí platících eurem snížil o 0,6 procenta a meziročně o pět procent. První rychlý odhad Eurostatu počítal s mezičtvrtletním poklesem o 0,7 procenta a meziročním o 5,1 procenta.

Ekonomika celé Evropské unie se proti třetímu čtvrtletí pak snížila o 0,4 procenta, zatímco rychlý odhad uváděl pokles o 0,5 procenta. Meziročně se HDP snížil o 4,8 procenta, stejně jako podle prvního odhadu.

Pokles ve čtvrtém čtvrtletí přišel po silném oživení z kvartálu předchozího a po rekordním propadu ve druhém čtvrtletí, za kterým stály dopady pandemie. Ve třetím kvartálu ekonomika eurozóny stoupla proti předchozím třem měsícům o 12,4 procenta, ekonomika celé EU pak o 11,5 procenta. Ve druhém čtvrtletí se naopak eurozóna propadla o 11,7 procenta a celá Unie o 11,4 procenta.

Za celý loňský rok ekonomika eurozóny klesla o 6,8 procenta, ekonomika celé EU pak o 6,4 procenta, potvrdil Eurostat svůj první rychlý odhad. Propad způsobila hlavně opatření proti šíření nového koronaviru. V roce 2019 ekonomika eurozóny vzrostla o 1,2 procenta, což byl nejpomalejší růst za šest let. Ekonomika celé EU zaznamenala předloni růst o 1,5 procenta.