Americké akcie výrazně ztrácely. Pokles vedly zejména velké technologické společnosti

Po středečním silném vzepětí amerických akciových indexů došlo hned ve čtvrtek k jejich mnohem většímu poklesu. Vedly jej akcie velkých technologických společností. Šlo o největší mezidenní propad od června.

Index Dow Jones, který zahrnuje třicítku předních akcií, ztratil 2,78 procenta, zatímco o den dříve získal 1,59 procenta. Skončil tak na 28 292 bodech, zatímco ve středu to bylo 29 100. Širší S&P 500 ve čtvrtek přišel o 3,51 procenta ( ve středu se zvýšil o 1,54 procenta), když kleslo všech jeho jedenáct sektorů. Index Nasdaq, obsahující akcie technologických firem, uzavřel slabší o 4,96 procenta (+0,9 %), když se během dne propadal přes pět procent. 

Právě akcie velkých technologických společností vedly podle agentury Reuters čtvrteční propad. Mezi čtyřmi až sedmi procenty průběžně ztrácely akcie firem Facebook, Apple, Amazon, Microsoft či Alphabet, mateřské společnosti Googlu. Jejich cenné papíry mají přitom v indexu Nasdaq velký podíl. 

Server americké byznysové televize CNBC uvedl, že šlo o zdravou korekci. 

Trh práce má stále potíže

Ve čtvrtek vyšla důležitá zpráva o americkém trhu práce. Počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti se minulý týden sice snížil výrazněji, než se čekalo, ale stále zůstává velmi vysoký. Klesl na 881 tisíc z více než jednoho milionu v předchozím týdnu. Oznámilo to  americké ministerstvo práce. O podporu tak stále žádá mnohem více lidí než před vypuknutím koronavirové pandemie.

Údaj za uplynulý týden ale není plně srovnatelný s týdnem předchozím, protože úřad mezitím změnil metodiku výpočtu. Bez očištění o sezonní výkyvy se počet žádostí minulý týden zvýšil o 7591 na 833 352.

Míra nezaměstnanosti v USA v červenci klesla na 10,2 procenta z červnové hodnoty 11,1 procenta, v historickém srovnání ale dál zůstává velmi vysoká. Před vypuknutím pandemie se za týden hlásilo o podporu v nezaměstnanosti zřídka nad 100 tisíc lidí. Aktuální čísla proto ukazují, že koronavirová nákaza významnějšímu hospodářskému oživení zatím brání.

Ekonomická data tak zdůraznila obavy z dlouhého a obtížného oživení, uvedla agentura Reuters. 

Nedaří se ani zahraničnímu obchodu

Deficit zahraničního obchodu Spojených států v červenci ve srovnání s předchozím měsícem vzrostl o 18,9 procenta na 63,6 miliardy dolarů (1,4 bilionu korun), což je nejvíce za dvanáct let.

Důvodem je rekordní růst dovozu, který výrazně překonal nárůst vývozu. Oznámilo to ve čtvrtek americké ministerstvo obchodu. Údaje naznačují, že zahraniční obchod by mohl být brzdou ekonomického růstu ve třetím čtvrtletí.