Česká ekonomika roste nejrychleji v celé EU

Brusel - Ekonomika České republiky rostla v prvních třech měsících tohoto roku oproti předchozímu čtvrtletí nejrychleji ze všech států EU. Ekonomika eurozóny pak ve stejném období vzrostla o 0,4 procenta. Oznámil to evropský statistický úřad Eurostat, který tak potvrdil svůj první odhad z poloviny května.

Česká ekonomika zrychlila v prvním kvartálu podle dat Eurostatu mezičtvrtletní růst na 3,1 procenta, což byl nejlepší výsledek ze států EU, jejichž údaje byly k dispozici. V meziročním srovnání činil růst 4,2 procenta, stejně jako růst ekonomiky Rumunska.

Podle guvernéra České národní banky Miroslava Singera má Česko hospodářskou recesi z minulých let definitivně za sebou. Šéf centrální banky nyní očekává, že se bude dál snižovat nezaměstnanost (postupně až k pěti procentům) a porostou mzdy, které se během krize nezvyšovaly. Singer to prohlásil v Brně na diskusi s průmyslníky. „Největším překvapením je trochu nižší růst mezd. Je vidět, že krize byla hluboká,“ poznamenal guvernér, podle kterého překročí růst HDP v příštím roce tři procenta.

Nezaměstnanost se v tuzemsku v květnu snížila na 6,4 procenta z dubnových 6,7 procenta. Bez práce tak bylo nejméně lidí od června 2009. Průměrná mzda v prvním čtvrtletí meziročně stoupla o 2,2 procenta na 25 306 korun (stále však platí, že dvě třetiny lidí na tuto částku nedosáhnou).

Kovanda: Singerův odhad je reálný, trh práce se významně zlepšil (zdroj: ČT24)

Evropě prospívá vyšší spotřeba i firemní investice

V meziročním srovnání se hrubý domácí produkt (HDP) států osmadvacítky zvýšil o 1,5 procenta, což je mírné zlepšení oproti prvnímu odhadu, který počítal s růstem o 1,4 procenta. K hospodářské expanzi v eurozóně i v celé EU přispěla vyšší spotřeba domácností a firemní investice. Záporný vliv naopak měl zahraniční obchod.

Ze zemí eurozóny rostla nejrychleji ekonomika Kypru, která se vymanila z hospodářské recese a stoupla ve srovnání s předešlými třemi měsíci o 1,6 procenta. Druhý nejrychlejší růst zaznamenala ekonomika Španělska (0,9 procenta, což je zároveň nejlepší španělský výsledek od konce roku 2007, tedy od začátku ekonomické krize). Ekonomiky Litvy, Estonska, Řecka a Finska naopak klesly.