Sklizeň obilovin i řepky bude letos nižší než loni. Slabší úroda může zdražit pečivo

Sklizeň základních obilovin letos podle prvních odhadů proti loňskému roku klesne o 3,3 procenta na 6,784 milionu tun. Jejich hektarový výnos má být nižší o dvě procenta. Řepky by měli zemědělci sklidit 1,135 milionu tun, meziročně o 1,9 procenta méně, vyplývá z prvních odhadů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Nižší úroda může zdražit pekárenské výrobky a lidé by měli počítat i s vyššími cenami ovoce a zeleniny, upozorňují analytici.

„Zejména menší zemědělci jsou ve svých odhadech hektarových výnosů zatím opatrní, což může souviset s nedostatkem srážek z počátku jara či obavami z poškození porostů vlivem dalšího průběhu počasí,“ uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Nejpěstovanější plodinou na českých polích je letos pšenice ozimá, která zabírá třetinu z celkové osevní plochy. Statistici ale očekávají, že její sklizeň letos klesne téměř o šest procent na 4,445 milionu tun. Důvodem je snížení osevní plochy zhruba o pět procent a také nižší hektarový výnos. Pšenice jarní se podle odhadů sklidí 103 tisíc tun, o 7,3 procenta více než loni.

Úroda ječmene jarního vzroste mírně na 1,081 tun, ječmene ozimého by naopak mělo být sklizeno asi 625 tisíc tun, tedy o tři procenta meziročně méně. Díky rozšíření osevní plochy by na 159 tisíc tun měla vzrůst produkce žita. Úroda ovsa pak má být asi o pětinu vyšší, zemědělci by ho měli sklidit 164 tisíc tun. Sklizeň tritikale, tedy křížence žita a pšenice, má podle odhadů vzrůst o šest procent na 207 tisíc tun.

Odhad sklizně základních obilovin je letos o 2,5 procenta nižší ve srovnání s průměrem za posledních deset let.

„Z dlouhodobého hlediska plochy oseté základními obilovinami klesají. Ve srovnání s rokem 2010 jsou jejich výměry nižší o 100 tisíc hektarů. Výrazný je zejména úbytek ploch jařin, zatímco plochy ozimů jsou téměř na stejné úrovni,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ Renata Vodičková.

Řepka letos zabírá 15 procent z celkové osevní plochy. Proti loňsku se ale výměra snížila o tři procenta na 368 tisíc hektarů. To je také důvod, proč by i přes očekávaný vyšší výnos měla úroda řepky letos klesnout.

Nižší sklizeň může zdražit pečivo

Vzhledem k tomu, že letošní úroda obilovin bude podprůměrná, lze podle analytiků očekávat, že dojde ke zdražování pekárenských výrobků. A lidé by měli podle hlavního ekonoma BHS Štěpána Křečka počítat i s vysokými cenami ovoce a zeleniny, protože výkupní ceny většiny zemědělských plodin se budou držet na vysokých úrovních. 

Hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda souhlasí, že propad sklizně, který by měl být patrný zejména u pšenice, se může odrazit v růstu ceny pekárenských výrobků. Ovšem ale upozorňuje, že prvotní odhady sklizní bývají často spíše pesimističtější, než jaká je nakonec sklizeň finální. „V uplynulých letech tomu tak v řadě případů bylo,“ dodal.