Pelikán: Šikanovat insolvencí bude těžší a dražší

Praha – Nikomu nic nedlužili, přesto jednoho dne přišel insolvenční správce a zabavil jim jejich majetek. Takových příběhů by mělo být podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) méně, a to díky novele, která začne platit na začátku srpna. Vedle toho chce rezort také výrazně omezit pobočkový byznys některých insolvenčních správců.

Česká televize nedávno informovala o třech firmách, které už roky čelí opakovaným konkurzním návrhů, které jsou zjevně šikanózní. „V rámci výběrových řízení nebo tendrů musíme pravidelně vysvětlovat, proč máme takovýto zápis. Žádáme také o evropské dotace a v tuto chvíli máme pozastavenou výplatu, protože se nacházíme v insolvenčním řízení,“ popisuje svou zkušenost Marek Fišer, finanční a marketingový manažer společnosti Hormen.

Podle Pelikána ale s novelou nastanou tři hlavní změny. Za prvé bude moci o šikanózním návrhu rozhodnout nově i nepříslušný soud. Další změnou bude i to, že insolvenční soud rozhodne během jednoho dne, zda jde o skutečně podložený návrh na konkurz. A třetím bodem pak bude taková praxe, kdy bude muset mít každá pohledávka potvrzení od dlužníka. Pokud jí mít nebude, bude muset věřitel doložit, že to má vše zanesené ve svém účetnictví a že tedy odvádí daň.

Vývoj počtu insolvenčních návrhů
Zdroj: ČT24

„Vždycky, když to bude chtít někdo udělat, tak si cestu najde. Ale ta cesta už pro něj bude dražší, bude to složitější a bude také snadnější odhalit, kdo za tím stojí,“ shrnuje Pelikán s tím, že podvodných návrhů je přibližně jedno procento.

Pobočkový byznys insolvenčních správců skončí

Správce bude muset podle novely zákona setrvat na pobočce po celou dobu úředních hodin alespoň jeden den v týdnu a v této době být k dispozici dlužníkům v insolvenčním řízení. Rezort tím chce docílit toho, že se správce bude případu skutečně věnovat osobně a s odbornou péčí. „Dosud bylo zřízeno přes 3 000 provozoven, přičemž na některé insolvenční správce připadá již více jak 60 provozoven,“ uvedl rezort.

  • „Čím více si udělal správce poboček, tím více měl případů,“ uvedl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Podle novely, která začala platit loni v létě, mohli totiž insolvenční správci vykonávat svou činnost i v provozovně. „Přestože bylo původním cílem pomoci dlužníkům se efektivně oddlužit, uspořit náklady obou stran a také rovnoměrně rozložit počet insolvenčních správců v tom kterém obvodu podle požadavku trhu, stal se přesný opak,“ uvedl již dříve Pelikán s tím, že velcí správci si ihned vybudovali provozovny s jediným jasným cílem – dostat se k co nejvíce konkurzním řízením.