Podnikatelům okradeným v konkurzu dává Pelikán novou naději

Praha – Starší případy zmanipulovaných konkurzů prověří tým specialistů ministerstva spravedlnosti a státních zástupců. Na společném postupu pracují ministr spravedlnosti Robert Pelikán a nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Snaží se tím předejít nákladům, které by státu vznikly při výplatě náhrad firmám poškozeným při podvodných konkurzech.

„Dokončujeme analýzy, kdy spolu s Nejvyšším státním zastupitelstvím budujeme nějakou infrastrukturu, která by se těmi věcmi měla zabývat,“ potvrdil pro Českou televizi ministr Pelikán. Na jeho resort se obrátily už desítky podnikatelů, kteří si stěžují, že fiktivně vytvořené pohledávky konkurence je připravily o majetek. A řada z nich požaduje miliony korun jako odškodnění.

Jedním z prvních případů, kterým se skupina má věnovat, bude konkurz na firmu Golf Ještěd. Rodina zemědělců, která vybudovala golfové hřiště na zrestituovaných pozemcích, v něm přišla o majetek. „Všichni, kdo jsme byli okradeni, nemáme nic a jen se chodíme dívat s očima pro pláč, jak jsme dopadli. Celé to trvá 15 let,“ říká dnes spolumajitel firmy v konkurzu Aleš Vébr.

Je receptem další novela insolvenčního zákona?

Podle něj jde o sofistikovanou kriminalitu, kdy se zločinné spolčení váže k těm, kteří by ho měli z principu postihovat – soudcům a advokátům. Policistům se v minulosti podařilo vyřešit konkurzní podvody jen výjimečně. Jediným soudcem, jemuž byla vina za konkurzní podvody prokázána, byl Jiří Berka.

Jaroslav Bureš
Zdroj: Euro/ISIFA

Zlepšení by mohla přinést novela insolvenčního zákona. Předseda Vrchního soudu v Praze Jaroslav Bureš vidí recept v procedurální změně - návrh na insolvenci by nemohli podávat věřitelé, ale zahajoval by ji sám dlužník. Toho by k včasnému podání návrhu nutily tvrdé sankce v případě, že tak neučiní. Ministerstvo teď zamýšlí spolupracovat na případných změnách zákona i se Svazem průmyslu a obchodu.

Jde i o investiční důvěryhodnost České republiky

Mezinárodní dosah měl případ norského investora, který měl u Litoměřic postavit zpracovatelský závod na ryby. Za nařízeným konkurzem a ztrátou stomilionové investice měli podle tehdejšího šéfa firmy Eduarda Stolby stát podnikatelé napojení na tamní politiky. „To byl elegantní tunel,“ hodnotí Stolba. Konkurzní správcové Jan Zedníček, Jaromír Vašek a Vladislav Petrovič byli v minulosti obviněni z korupce, ale nakonec byl stíhán i sám Stolba pro podezření z podvodu. „Když jste poškozený, nahlásíte korupci a jste za to kriminalizovaný, tak je to absurdita,“ klepal si tehdy na čelo.

Na insolvenční podvody si posvítí nový tým (zdroj: ČT24)

V případě už zmíněného konkurzu firmy Golf Ještěd vyšlo například najevo, že soudem dosazený konkursní správce Daniel Thonat byl součástí konkurzního gangu kolem soudce Berky. Na policii dokonce Thonat přiznal, že soudkyni Renatě Zlámalové, která mu konkurz přidělila, zprostředkoval zájezd do Londýna. Státní zástupci už v roce 2006 mluvili o velmi nestandardním průběhu tohoto konkurzu.