Počet nových firem vzrostl, ale zásluhou občanských sdružení

Praha – Podle analýzy společnosti CRIF - Czech Credit Bureau vzniklo za prvních šest měsíců letošního roku téměř 20 tisíc nových firem, což je o 37 procent víc než loni za stejnou dobu. Za výrazným nárůstem má ale podle vedoucí analytičky CRIF Věry Kameníčkové stát pouze občanský zákoník, který občanská sdružení přinutil k registraci do obchodního rejstříku.

Studio ČT24: Občanská sdružení ovlivnila počet nových firem (zdroj: ČT24)

Za první pololetí 2014 v Česku vzniklo 19 381 nových společností. Kapitálových, mezi které patří akciové firmy a společnosti s ručením omezeným, ale bylo okolo dvanácti tisíc. Tato hodnota se od loňského roku nezměnila. Za růstem tak stojí hlavně občanská sdružení. „Od ledna letošního roku má řada občanských sdružení jako obecně prospěšné společnosti povinnost registrovat se v obchodním rejstříku, a proto se počet registrovaných nekapitálových společností v obchodním rejstříku zvýšil,“ objasnila Věra Kameníčková, analytička z CRIF.

Od letošního roku došlo k zjednodušení podmínek pro založení společnosti s ručením omezeným. Snížil se limit pro výši základního kapitálu. Této formy podnikaní je mezi kapitálovými firmami nejvíc. V prvním pololetí se ale změna neprojevila radikálním zájmem při novém zakládání firmy. Meziročně se jejich počet zvýšil jenom o pět procent. Počet nově založených akciových společností pak navíc mírně poklesl.

Nejhůř jsou na tom firmy související s dopravou. „Nejčastěji vznikaly obchodní společnosti v odvětví obchodu, vědecké a technické činnosti a nakládání s nemovitostmi,“ uvedla Kameníčková. V oboru vědeckých a technických činností počet nově založených převyšoval zaniklé desetinásobně.

„Vezmeme-li relaci mezi zaniklými a vzniklými, což je důležité, protože ne všechny kraje mají stejný počet firem, nejhůře dopadl Jihočeský kraj, ve kterém na deset zaniklých firem připadlo jenom sedmnáct nově založených,“ řekla Kameníčková. Hůře na tom byla i trojice krajů Karlovarský, Královéhradecký a Zlínský. Jako vždy bylo nejvíc nově založených firem v Praze a Moravskoslezském kraji, kde je i obecně nejvyšší počet registrovaných subjektů.