Senát odmítl rozšíření EET na další profese. Novela se vrací do sněmovny

Senát ve čtvrtek zamítl vládní novelu zákona o evidenci tržeb (EET), která především rozšiřuje evidenci na zbývající obory, které jí dosud nepodléhaly. Neschválil návrh na zrušení celého zákona o evidenci tržeb. Předlohu tak nyní obdrží sněmovna, která o ní opět rozhodne.

Senátoři před hlasováním o zamítnutí nepřijali ani jeden ze vznesených pozměňovacích návrhů. Týkaly se vynětí různých činností z povinnosti evidovat tržby. Pro novelu jako celek hlasovalo 17 senátorů, dvakrát tolik jich bylo proti. 

Pozměňovací návrhy neprošly

Například Senátoři Tomáš Goláň (za hnutí Senátor 21), Lukáš Wagenknecht (za Piráty) a Lumír Aschenbrenner (ODS) navrhli celý zákon o EET zrušit. Hlasovalo pro to 31 senátorů, ale ke schválení bylo zapotřebí o jediný hlas navíc. Zdeněk Hraba (STAN) navrhl vynětí hudebních festivalů z EET. Senátní hospodářský výbor chtěl osvobození například pro pěstitelské pálenice nebo pro živnostníky a firmy s příjmy do milionu korun, což je hranice pro povinnou registraci plátců daně z přidané hodnoty.

Pavel Štohl (ČSSD) chtěl osvobodit živnostníky s příjmy do půl milionu korun. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) by taková výjimka narušila základní smysl EET narovnat podnikatelské prostředí.

„Hlavním přínosem EET, a na tom si prosím trváme, je narovnání podnikatelského prostředí,“ prohlásila Schillerová. Uvedla, že celkový přínos ke konci loňského roku přesáhl 20 miliard korun. Jen za loňský rok vláda snížila daně o 24 miliard a vlády od roku 2014 snížily daně celkově o víc než 100 miliard, dodala ministryně.

Události, komentáře: Senát zamítl rozšíření EET na řemeslníky a další obory (zdroj: ČT24)

„Ministerstvo financí uvádí, že první a druhá vlna EET přinesla do státního rozpočtu asi 11 miliard a při náběhu třetí a čtvrté vlny by to bylo dalších osm miliard,“ doplnil v Událostech, komentářích senátor Miroslav Adámek (za ANO).

„Ta čísla nejsou ničím podložená, zásahem ústavního soudu vznikla z EET jakási evidence, která není úplná. Všichni víme, že v daňových přiznáních neexistují rozdělené příjmy na příjmy podléhající a nepodléhající EET. Finanční správa dostává celkové příjmy a vůbec není schopná na základě ničeho zjistit, kolik ten nárůst příjmů v daňových přiznáních vychází právě z EET. Je to pouze jen odhad, kterému se těžko dá věřit,“ kritizoval v Událostech, komentářích Tomáš Golaň.

Co novela obsahuje

Novela především rozšiřuje EET hlavně na řemeslníky nebo třeba lékaře, advokáty i taxikáře. Současně s tím přesouvá některé položky jako vodné a stočné do nejnižší, desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty.

Novela v podobě schválené sněmovnou umožnuje malým podnikatelům s hotovostními tržbami do 600 tisíc korun evidovat tržby v offline režimu pomocí papírových účtenek. Evidenci tržeb nebude podléhat předvánoční prodej sladkovodních ryb. Poslanci také vyňali z EET některé sociální služby.

Očekává se, že vládní koalice ANO a ČSSD ve sněmovně s pomocí KSČM senátní veto přehlasuje.