Rusko a Ukrajina našly společnou řeč. Plyn z východu dál poteče

Berlín – Ukrajina a Rusko se prý dokázaly dohodnout na zaplacení části dluhu za plyn a zimních dodávkách. Oznámil to komisař EU pro energetiku Günther Oettinger, který jednání mezi ministry obou zemí zprostředkoval. Podle Oettingera Ukrajina do konce října zaplatí dvě miliardy dolarů z dluhu za dodávky ruského plynu v minulosti. Dalších 1,1 miliardy dolarů zaplatí do konce roku. Dohodu ještě musí potvrdit vlády obou zemí.

Kajtman: Dohoda je příslib, ale v současnosti nelze mít jistotu (zdroj: ČT24)

O celkové výši ukrajinského dluhu za ruský plyn rozhoduje arbitráž ve Stockholmu. Podle Oettingera se ale nedá rozhodnutí čekat dřív než příští rok v létě. S ohledem na zajištění energetické bezpečnosti Ukrajiny i Evropy v nadcházející zimě proto bylo potřeba přijmout přechodné opatření. „Pokud arbitráž vyhoví ukrajinské straně, bude zaplacením těchto 3,1 miliardy dolarů dluh zcela uhrazen. Pokud vyhoví ruské straně, bude Ukrajina muset doplatit dodatečných 2,5 miliardy dolarů,“ řekl eurokomisař.

Po uhrazení 3,1 miliardy dolarů bude Rusko na základě předběžných plateb dodávat Ukrajině plyn v letošní zimě. Dohoda by měla platit po dobu šesti měsíců. Na jejím základě by měla Ukrajina platit za odebraný plyn 385 dolarů za 1000 metrů krychlových. Rusko by podle této dohody mělo Ukrajině dodat pět miliard metrů krychlových plynu s opcí na další odběr, pokud to bude počasí vyžadovat. 

Rusko loni snížilo cenu plynu pro Ukrajinu na 268,50 dolaru za tisíc metrů krychlových poté, co se tehdejší ukrajinský prezident Viktor Janukovyč rozhodl odstoupit od podpisu asociační smlouvy s Evropskou unií. Po svržení Janukovyče však Rusko cenu zvýšilo na 485 dolarů. V srpnu Moskva uvedla, že je ochotna snížit cenu o 100 dolarů, Kyjev ale dosud trval na návratu k ceně 268,50 dolaru. 

Plyn
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStock

Ukrajinský ministr energetiky Jurij Prodan dnes vyjádřil ochotu přistoupit na cenu 385 dolarů za tisíc metrů krychlových. Podle něj to ale je přechodné řešení pouze na dobu šesti měsíců, poté se bude Ukrajina snažit cenu opět snížit.

Rusko v polovině června zastavilo dodávky plynu na Ukrajinu kvůli sporům ohledně ceny a kvůli nezaplaceným účtům ze strany Kyjeva. Předchozí třístranné rozhovory, které Oettinger vede za Evropskou unii, skončily 16. června bez výsledku. Zástupce EU měl v dnešním jednání na paměti i energetickou bezpečnost v EU. Některé evropské země, zejména Polsko a Slovensko, si v posledních týdnech stěžují na pokles dodávek plynu z Ruska a obavy vládnou zejména z toho, jak se Rusko zachová během nadcházející zimy. 

Maďarsko ve čtvrtek oznámilo, že kvůli potřebě pokrýt domácí poptávku dodávky plynu na Ukrajinu pozastavuje. Rusko je klíčovým dodavatelem plynu pro řadu evropských zemí včetně České republiky. Plyn dodávaný Gazpromem pokrývá kolem 30 procent celkové poptávky v Evropské unii.

Vydáno pod