Soud zahájil s výrobcem nářadí Pilsen Tools insolvenční řízení. Firmu táhnou ke dnu dluhy

Plzeňský výrobce nářadí, nástrojů a přesných kovodílů se 140 zaměstnanci Pilsen Tools na sebe podal návrh na insolvenci kvůli předlužení. Krajský soud v Plzni s firmou zahájil insolvenční řízení. Vyzval věřitele k přihlašování pohledávek, uvedla v insolvenčním rejstříku asistentka soudce Andrea Hodinová.

„Česká firma Pilsen Tools není v současné době schopná dosáhnout stavu, kdy bude její výroba rentabilní,“ uvedl v návrhu zaslaném soudu právní zástupce podniku Marian Franc. Produkce firmy je velmi omezena: aktuálně je sice provoz zajištěn, firma ale nemá volné prostředky na zaplacení závazků.

Audit z loňského léta doporučil silného strategického partnera, kterého se ovšem nepodařilo zajistit. Firmě rostly dluhy, jejichž splácení řešila dohodou o odložení splátek s bankou i obchodními partnery. „A současní vlastníci odmítli společnosti poskytnout nezbytné finanční zdroje,“ uvedla firma ve zprávě pro soud. Aktuálně dluží 33 milionů korun a má pohledávky 17 milionů korun. Nemovitosti má v zástavě ČSOB.

Další škodovácké firmy v potížích

Pilsen Tools (dřívější název Škoda Nářadí) je už třetím podnikem, který vznikl z bývalé Škody Plzeň a nyní má ekonomické problémy. V konkurzu jsou od minulého měsíce plzeňské hutě a kovárny Pilsen Steel (bývalé Škoda Hutě a Škoda Kovárny), které od konce loňského roku kvůli nedostatku kapitálu na provoz a předlužení nevyrábějí. Pilsen Steel je v ruských rukou, má asi 600 zaměstnanců. 

V akciové společnosti TS Plzeň (bývalá Škoda Těžké strojírenství) pak odbory vyhlásily v květnu stávkovou pohotovost. Firma s 200 zaměstnanci je ve ztrátě a nemá dost zakázek. Vlastní ji ŽĎAS ovládaný čínskou skupinou CITIC.