Stát povolí lety ruských aerolinek do Česka zatím do konce týdne

Česká republika povolí letecké spoje všech ruských aerolinek dočasně do 7. července, Rusko zase do té doby umožní lety Českých aerolinií (ČSA). O provozu mezitím budou obě země dále jednat, uvedlo ministerstvo dopravy. Česko v úterý zrušilo povolení spojům ruského Aeroflotu a nejprve i společnosti Ural Airlines (Uralskije Aavialinii) poté, co Rusko omezilo přelety ČSA přes sibiřskou část ruského území. Rusko patří k dlouhodobě nejvytíženějším leteckým destinacím z Česka.

Mluvčí českého úřadu pro civilní letectví Vítězslav Hezký řekl, že odebírání licencí má na starosti ministerstvo dopravy. Ministerstvo dopravy slíbilo vyjádření v brzké době. Ruské ministerstvo dopravy mezitím v krátkém prohlášení uvedlo, že „tyto akce českých leteckých úřadů porušují dohodu o leteckém spojení mezi našimi zeměmi“. Dodalo, že pokračuje jednání leteckých úřadů obou zemí a že očekává vyřešení problému v „co nejkratší době“.

Letiště Praha má podle informací mluvčího Romana Pacvoně zrušené čtyři zpáteční lety Aeroflotu mezi Prahou a Moskvou. „Situace se může změnit během dne. Žádáme cestující, aby sledovali informace o letu,“ řekl Pacvoň. Linka společnosti Ural Airlines do Jekatěrinburgu by měla v úterý odpoledne odletět, řekl. 

Úterní situace v letecké dopravě mezi Českem a Ruskem je podle ministerstva dopravy výsledkem nedosažení dohody mezi leteckými úřady obou stran. Rusko totiž podle ministerstva jednostranně omezilo přelety ČSA přes Sibiř, což se dotklo linky českého dopravce z Prahy do jihokorejského Soulu. Česká strana jako odvetné opatření omezila lety ruských dopravců. „Snahou české strany není blokovat letecký provoz mezi oběma státy, nicméně musí hájit oprávněné zájmy svých leteckých dopravců,“ uvedlo ministerstvo.

Obě země se v úterý ráno dohodly, že povolí lety ČSA i ruských aerolinek do 7. července. Do té doby budou hledat společnou dohodu, jak odblokovat letecké spoje i po tomto datu.

České omezení se týká dopravců Aeroflot, Rossiya Airlines, Pobeda, Ural Airlines a Siberian Airlines.

Vedle Aeroflotu oznámily zrušení svých dnešních spojů také Ural Airlines (Uralskije avialinii) s tím, že pozastavují lety do Prahy z Jekatěrinburgu a Žukovského. Dopoledne ale generální ředitel Sergej Skuratov agentuře TASS řekl, že společnost lety z Jekatěrinburgu do Prahy obnovuje. 

Spor je ohledně letů do Jižní Koreje

Zdroj agentury RIA Novosti upřesnil, že jde o spor ohledně letů ČSA přes Rusko do Jižní Koreje. „České úřady omezení zavedly… kvůli tomu, že nemohly s ruskými leteckými úřady dosáhnout dohody o realizaci letů Českých aerolinií na trase Praha-Soul přes Sibiř,“ uvedl. TASS poznamenal, že trasy přes Sibiř jsou nejkratší a nejvýhodnější pro mnohé zahraniční letecké společnosti při přeletech z Evropy do Asie. Pro tyto lety je nutný souhlas Ruska a jsou spojené s kompenzačními poplatky.

Mluvčí Aeroflotu podle Interfaxu dříve sdělil, že byla původně anulována povolení k úterním letům SU2010/2011, SU2014/2015, SU2016/2017 a SU2018/2019. Povolení zůstalo pro lety SU2012/2013 a SU2024/2025, které měly převzít část cestujících zrušených letů.