Agrofert může koupit United Bakeries, musí se ale nejprve zbavit několika závodů

Holding Agrofert může prostřednictvím své firmy Penam koupit pekárny United Bakeries. Musí ale prodat několik svých závodů, aby nebyla narušena hospodářská soutěž. Tuto podmínku stanovil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, jehož povolení transakce podléhá. Uvedl to mluvčí úřadu Martin Švanda. Agrofert zatím nesdělil, které závody chce prodat.

„Spojení soutěžitelů vzbuzovalo obavy z podstatného narušení hospodářské soutěže plynoucí z rozšíření aktivit společnosti Agrofert na trzích velkoobchodního prodeje čerstvého chleba a chlebových výrobků, toustového chleba, čerstvých rohlíků a ostatního čerstvého běžného pečiva,“ sdělil mluvčí antimonopolního úřadu. 

Podle Švandy by měl mít odprodej některých částí za následek vytvoření nového soutěžitele či posílení jednoho ze stávajících konkurentů. „Ten bude moci vytvářet reálný konkurenční tlak na spojením vzniklého soutěžitele, čímž dojde k zachování efektivní hospodářské soutěže,“ dodal.

Mluvčí koncernu Karel Hanzelka odmítl na dotaz ČTK říci, co všechno bude muset firma prodat. „Nad rámec tiskového prohlášení se zatím nebudeme vyjadřovat,“ uvedl.

Už dříve agrární analytik Petr Havel přiblížil, že Penam ovládá zhruba 30 procent českého trhu, v některých segmentech ještě víc, United Bakeries kolem 15 procent. Jde tak podle něj o jedničku a dvojku na českém trhu. Agrofert by prostým nákupem United Bakeries získal tak velký podíl na trhu, že by za ním konkurenti zaostávali a nemohli by vytvářet dostatečný konkurenční tlak.

Penam si cení značky Odkolek, chce ji rozvíjet

Penam chce po akvizici hledat úsporu nákladů. „Například v oblasti nákupu, služeb nebo vytížení linek a logistiky. Cílem je dosažení pozitivních změn pro koncové zákazníky a obchodní partnery,“ uvedl generální ředitel pekáren Penam a člen představenstva Agrofertu Jaroslav Kurčík. Oceňuje zejména značku Odkolek, kterou chce rozvíjet.

Agrofert kupuje United Bakeries prostřednictvím jejího jediného akcionáře UB Holding. Ten ovládá lucemburská rodinná firma Moulins de Kleinbettingen. Agrofert se o nákup pekárny už jednou snažil, z fúze však sešlo a neuskutečněná transakce měla soudní dohru.

Penam v tuzemsku provozuje 11 pekáren a několik mlýnů. United Bakeries, která vyrábí pečivo například pod značkami Delta, Odkolek nebo Cerea, má v Česku 13 pekáren.

Agrofert je největším subjektem v českém zemědělství a potravinářství, dvojkou v chemickém průmyslu a významným hráčem v lesnictví a médiích. V roce 2017 zaměstnával zhruba 33 tisíc lidí, z toho 22 tisíc v tuzemsku. Do začátku roku 2017 koncern vlastnil tehdejší vicepremiér a nynější předseda vlády Andrej Babiš (ANO), než vložil své akcie do svěřenských fondů.