Podnikateli roku se stali zakladatelé firmy Alca plast. Manželé František Fabičovic a Radka Prokopová

Zakladatelé a majitelé firmy Alca plast, manželé František Fabičovic a Radka Prokopová, se v úterý stali vítězi soutěže EY Podnikatel roku České republiky. Břeclavská firma vyrábí téměř 600 sanitárních výrobků, od různých typů sifonů, ventilů, armatur až třeba po WC sedátka. Od zrodu v roce 1998 se propracovala k obratu 1,3 miliardy korun a k místu předního zaměstnavatele v Jihomoravském kraji.

Potřetí se udělovala také Cena České televize za podnikatelský přínos kultuře a umění. Odnesl si ji Čestmír Vančura, majitel zlínské Kovárny VIVA, která navazuje na tradici baťovských strojíren. Od roku 2015 rovněž pořádá Mezinárodní filmový festival pro děti a mládež ve Zlíně. 

Vedoucí partnerka EY Magdaléna Souček řekla pro ČT24, že letos se mezi pět finalistů dostali tři podnikatelé ze zahraničí. Z Itálie, Arménie a Řecka. „Je to velmi zajímavé, že máme tři z pěti, kteří nejsou Čechy.“ Na dotaz reportérky, čím si to vysvětluje, uvedla, že „cizince neumí vysvětlit“.  

Zmínila také letošní rekordní účast podnikatelů v klání, což je podle ní dáno rostoucí prestiží soutěže. Ta roste zejména tím, že je to mezinárodní soutěž se stejnými kritérii po celém světě. Je to transparentní, a navíc je porota složena především z bývalých vítězů soutěže. 

Vedoucí partnerka EY Magdaléna Souček o soutěži EY Podnikatel roku (zdroj: ČT24)

EY Podnikatel roku je světová soutěž podnikatelů. Založila ji ve Spojených státech v roce 1986 společnost EY. Jejím cílem je ukázat veřejnosti vynikající osobní příklady na poli podnikání, které mohou být vzorem pro mladé, začínající podnikatele.

Soutěž je koncipována jako mezinárodní, proto jsou kritéria, podle nichž jsou posuzováni jednotliví účastníci, v každé zemi srovnatelná. 

Vítěze vybírá nezávislá porota složená především z předcházejících vítězů soutěže. V současné době se vyhlašuje již téměř v 60 zemích na šesti kontinentech.

V České republice se klání koná od roku 2000. 

Držitel titulu EY Podnikatel roku České republiky pak každoročně reprezentuje naši zemi ve světovém finále soutěže v Monte Carlu.