Banka UBS pomáhala bohatým Francouzům s daňovými úniky. Za trest má zaplatit přes sto miliard

Francouzský soud potrestal švýcarskou banku UBS pokutou 3,7 miliardy eur (zhruba 95 miliard korun), uvedla agentura AFP. Dalších 800 milionů eur pak má banka zaplatit jako škodu vzniklou ztrátou daňových příjmů. Prokuratura banku vinila z napomáhání k daňovým únikům. Podle právníka UBS se proti rozhodnutí odvolají.

Soudní rozhodnutí je vyvrcholením sedmiletého vyšetřování. Banka má celkem zaplatit více než 4,5 miliardy eur (115,6 miliardy korun). Tato částka převyšuje její loňský zisk a podle francouzských médií je to nejvyšší pokuta uložená bance ve Francii.

Podle soudu UBS nelegálně poskytovala francouzským klientům v letech 2004 až 2012 bankovní služby, které jim pomáhaly ukrývat majetek před daňovými úřady. Prokuratura u soudu uvedla, že banka „systematicky“ podporovala klienty, kteří se vyhýbali placení daní, a prala peníze plynoucí z daňových úniků.

„Rozsudek není podpořen žádnými konkrétními důkazy. Místo toho je založen na nepodložených obviněních bývalých zaměstnanců, kteří při procesu ani nebyli vyslechnuti,“ uvedla banka.

Podle analytiků by kauza v důsledku odvolání mohla pokračovat ještě několik let. Banka nebude muset nic platit, dokud nebudou všechna odvolání vyřízena, upozornila agentura Reuters.

Těm, kteří byli usvědčeni z praní špinavých peněz, může být podle francouzských zákonů uložena pokuta ve výši poloviny takto legalizovaného objemu peněz. Prokuratura odhaduje, že klienti UBS před francouzskými daňovými orgány ukryli několik miliard eur. UBS obvinění odmítla.

Akcie UBS ve středu krátce po zahájení obchodování na newyorské burze ztrácely zhruba 3,6 procenta.

Platit musela banka i v USA a Německu

Podobnému obvinění čelila UBS i v USA a v Německu. V USA se v roce 2009 dohodla na urovnání ve výši 780 milionů dolarů (17,7 miliardy korun) a v Německu v roce 2014 zaplatila pokutu 300 milionů eur.

V minulosti UBS dostala také pokutu 1,5 miliardy dolarů (34 miliard korun) za manipulaci s klíčovou londýnskou úrokovou sazbou LIBOR. Ta je globálně využívanou sazbou, od níž se odvozují úroky pro značné množství soukromých i veřejných transakcí.

UBS minulý měsíc oznámila, že její čistý zisk za loňský rok činil 4,9 miliardy dolarů (111 miliard korun). Banka si na krytí nákladů spojených s právními spory a regulačními požadavky dala stranou 2,46 miliardy dolarů. Tato rezerva tak pokrývá jen méně než polovinu vyměřené pokuty.