Bankám v Česku stoupl čistý zisk na 62,6 miliardy

Bankám a spořitelnám v Česku stoupl za tři čtvrtletí roku 2018 souhrnný čistý zisk meziročně o 2,7 miliardy na rekordních 62,6 miliardy korun. Vyplývá to z dat, která v pondělí zveřejnila Česká národní banka.

Šest největších bank zvýšilo zisk o 521 milionů korun, stavební spořitelny o 32 milionů korun, pobočky zahraničních bank o 290 milionů a ostatní banky o 1,892 miliardy korun, poznamenal analytik společnosti Deloitte Roman Lux.

„Bez ohledu na rostoucí konkurenci na českém trhu zaznamenaly lokální bankovní domy rekordní výsledky. Ani dlouhodobě klesající poplatky a tlak na úvěrové sazby (zejména v sektoru domácností) nezabránily v dosažení nejvyššího zisku za posledních deset let,“ komentoval výsledky Lux.

Tempo růstu bylo podle analytika taženo primárně čistým úrokovým výnosem, který dosáhl 93,9 miliardy Kč a je o 11,4 miliardy nad úrovní roku 2017.

Výsledek je především ovlivněný přílivem likvidity na lokální trh v souvislosti s ukončením devizových intervencí a zvyšováním úrokových sazeb ČNB. 

Analytik Zendulka o zisku bank a spořitelen (zdroj: ČT24)

Čistý výnos z poplatků a provizí meziročně zaznamenal mírný nárůst o jednu miliardu, a to poprvé po sestupném trendu od roku 2011.

Na straně nákladů se plně projevila aktuální situace na trhu práce, kdy personální náklady bankovního sektoru vzrostly o dvě miliardy. Průměrné náklady na zaměstnance stouply dokonce o 7,5 procenta.

Analytik Kurzy.cz Jiří Zendulka přičítá růst zisku bank a spořitelen pokračujícímu vzestupu hospodářství. Rekordně nízká nezaměstnanost pak přispívá k dobrému splácení poskytnutých úvěrů.

„Banky nemusí vytvářet rezervy za úvěry. V letošním roce jsme mohli vidět i rozpouštění rezerv,“ podotkl analytik.