V Řecku začala generální stávka za zvýšení minimální mzdy

V řadě řeckých měst, včetně Atén či Soluně, způsobila ve středu chaos v dopravě generální stávka, kterou svolaly odbory za ukončení úsporných opatření vlády. Ochromena byla železniční i autobusová veřejná doprava, trajekty zůstaly v docích, v zemi také nevyšly noviny. V centru Atén je na středu plánováno několik demonstrací.

„Politika úsporných programů, která trestá zaměstnance, musí skončit jednou provždy,“ uvádí se v prohlášení největších řeckých odborů zaměstnanců v soukromém sektoru GSEE, které stávku organizují.

Protestují proti dalšímu snižování penzí a proti zvyšování daní a požadují zvýšení minimální mzdy na úroveň z doby před úspornými opatřeními. Ta musela vláda přijímat v předchozích letech, aby získala záchranné úvěry od mezinárodních věřitelů.

Řecko opustilo masivní záchranný program koncem srpna po téměř devíti letech úspor. Stále však dluží miliardy eur a zůstává pod dohledem Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu, který má zajistit, že se země neodchýlí od fiskálních cílů.

Mezinárodní věřitelé také letos v září po kontrole financí Řecka zatím nepovolili zrušit schválené snížení penzí, které má začít platit od příštího roku. Řecká vláda v září totiž poukázala na to, že Atény mají vzhledem k výsledkům přebytku primárního rozpočtu (nezahrnuje  obsluhu dluhu, hospodaření systému sociálního zabezpečení a rozpočty místních samospráv – pozn. redakce) dostatek prostoru pro zmírnění škrtů důchodů až o 18 procent, které má platit od ledna, a dokážou i tak udržet dostatečný přebytek.  

Vláda Alexise Tsiprase, kterou také příští rok čekají parlamentní volby, slíbila, že obnoví kolektivní vyjednávání s odboráři o zvýšení minimální mzdy. Podle odborářů ale zatím vláda neuvedla konkrétní částky. Odboráři požadují zvýšení minimální mzdy na úroveň z doby před přijetím úspor, tedy na 751 eur (asi 19 500 korun) ze současných 580 eur (asi 15 tisíc korun).

Tento měsíc pořádaly jednodenní stávku i největší řecké odbory zaměstnanců ve státním sektoru, které rovněž požadují zvýšení mezd a penzí a snížení daní.