Obviněný manažer Ghosn ztratil svou pozici také v čele automobilky Mitsubishi

Správní rada japonské automobilky Mitsubishi v pondělí odvolala Carlose Ghosna z postu svého předsedy. Stejný krok již minulý týden učinil alianční partner Nissan poté, co byl Ghosn v Japonsku zadržen kvůli údajným finančním machinacím. Dočasným předsedou správní rady Mitsubishi se stane výkonný ředitel podniku Osamu Masuko, uvedla firma.

Ghosn čelí v obvinění, že využíval firemní peníze pro vlastní účely a že podhodnocoval osobní příjmy ve finančních výkazech. Minulé pondělí Ghosna zadržela tokijská prokuratura a ve čtvrtek ho správní rada Nissanu odvolala z postu svého předsedy.

Nissan a Mitsubishi tvoří alianci společně s francouzskou automobilkou Renault, ve které Ghosn zastává funkce předsedy správní rady i výkonného ředitele. Správní rada Renaultu Ghosna na úterním zasedání neodvolala, řízení firmy ale svěřila prozatímní správě.

  • Ghosn čelí obvinění, že zneužíval firemní peníze pro vlastní účely a podhodnocoval osobní příjmy ve finančních výkazech. V průběhu pěti let podle dosavadního zjištění kontrolních orgánů automobilky Nissan zatajil příjmy pět miliard jenů (zhruba miliarda Kč).
  • Za jeho údajné prohřešky hrozí 64letému Ghosnovi až deset let vězení a pokuta deset milionů jenů (dva miliony Kč).

Japonská televize NHK v neděli uvedla, že Ghosn vznesená obvinění odmítl. V evropských médiích se objevily spekulace, že za celou kauzou zčásti stojí přání odvrátit kroky k úplnému spojení Nissanu s Renaultem a udržet Nissan pod japonskou kontrolou.

Francouzský ministr financí Bruno Le Maire v neděli upozornil, že francouzská vláda a automobilka Renault ještě neviděly žádné důkazy podporující obvinění vznesená Nissanem vůči Ghosnovi. Prohlásil však rovněž, že nevěří v žádnou „konspirační teorii“. Francouzská vláda vlastní v Renaultu 15procentní podíl.

Správní rada Mitsubishi odvolala Ghosna (zdroj: ČT24)

Ghosn prosazoval užší propojení automobilek včetně případné fúze Nissanu s Renaultem. Výkonný ředitel Nissanu Hiroto Saikawa v pondělí uvedl, že v Ghosnových rukou byla soustředěna příliš velká moc. Zdůraznil rovněž, že Ghosnova kauza by neměla narušit každodenní provoz v Nissanu.

Společnost Mitsubishi v pondělí uvedla, že Ghosn ztratil důvěru Nissanu, takže se pro něj stalo obtížným plnit své povinnosti v Mitsubishi.

Výkonný ředitel Masuko vyjádřil přesvědčení, že aliance Renault–Nissan–Mitsubishi přetrvá. Aliance je podle něj klíčová pro budoucnost všech tří automobilek, zejména kvůli spolupráci na nových technologiích, jako je například autonomní řízení.