Budvar obohatí státní rozpočet o půl miliardy korun

Národní podnik Budějovický Budvar odvede do státního rozpočtu půl miliardy korun, rozhodla vláda. V loňském roce Budvar neodvedl nic kvůli svým vysokým investicím. Generální ředitel podniku Petr Dvořák už dříve řekl, že podnik s odčerpáním peněz počítá. Směřovat budou ještě do letošního rozpočtu.

Ředitel Budvaru poznamenal, že přesun prostředků vychází ze vzájemné konzultace s ministerstvem zemědělství. Šéf resortu Miroslav Toman (za ČSSD) přiblížil, že s odvodem ve výši 500 milionů korun se počítalo již při přípravě státního rozpočtu na letošní rok. „Převod peněz do státního rozpočtu projednala i dozorčí rada, důležité je, že to nijak neohrozí investiční aktivity podniku,“ dodal.

Loni Budvar rozpočtu nepomohl, předloni ale odvedl 300 milionů korun a o rok dřív půlmiliardu. Podobně prostředky do rozpočtu odvádí státní podnik Lesy ČR, jsou ale mnohem vyšší. Loni to bylo 3,05 miliardy korun, v předcházejících letech ale částka dosahovala i 5,6 miliardy nebo 8,2 miliardy.

Budvar měl loni tržby 2,47 miliardy korun, meziročně klesly o necelá tři procenta. Téměř o sedm procent byl nižší zisk před zdaněním, 314,7 milionu korun. Budvar loni prodal 1,55 milionu hektolitrů piva, meziročně klesl výstav o čtyři procenta, a to navzdory vyššímu exportu. Pivovar loni dokonce vyvezl rekordní objem piva – do 76 zemí exportoval více než 990 tisíc hektolitrů.

Letos v březnu zprovoznil Budvar modernizovanou linku na stáčení piva do plechovek za 40 milionů. Od dubna je ve zkušebním provozu nové logistické centrum za 750 milionů korun, v květnu se začal stavět nový ležácký sklep za 250 milionů. Letos je v plánu také stavba nové stáčírny lahví a výrobních kapacit pro hlavní kvašení. Posledním rozšířením bude nová varna. Jde o součást rozvojového plánu, který začal v roce 2016, do roku 2020 investuje Budvar dvě miliardy. Poté stoupne roční výstav o čtvrtinu na dva miliony hektolitrů.