Hospodářská komora údajně podváděla při čerpání evropských peněz

Praha/Brusel – Česká Hospodářská komora získala peníze z evropských fondů na základě zfalšovaných údajů. Vyplývá to z vyšetřování Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF), jehož výsledky získal od důvěryhodných zdrojů Český rozhlas Radiožurnál. ČRo tvrdí, že šéf komory falšování přiznal. Komora ale nařčení z podvodu odmítá, k údajnému přiznání ředitele komory se nevyjádřila.

Hospodářská komora měla falšovat informace v souvislosti s projektem kontroly čerpání peněz z Operačního programu Podnikání a inovace. OLAF má za to, že komora například zfalšovala podpisy některých lidí, o nichž tvrdila, že pro ni budou jako odborníci na eurofondy pracovat. Navíc předložila i jejich falešná čestná prohlášení. Podle ČRo tito lidé ani nevěděli, že je komora do své dokumentace zařadila.

OLAF nechtěl závěry vyšetřování komentovat. Rozhlasu pouze potvrdil, že případ skutečně šetřil a výsledky předal českým úřadům včetně Nejvyššího státního zastupitelství. To loni v březnu svěřilo kauzu Městskému státnímu zastupitelství v Praze.

„Mohu potvrdit, že Nejvyšší státní zastupitelství obdrželo v lednu 2013 od Evropského úřadu pro boj proti podvodům trestní oznámení poukazující na podezření z poškození finančních zájmů Evropské unie v souvislosti s veřejnou zakázkou vyhlášenou Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR jako veřejným zadavatelem, v rámci které měla Hospodářská komora ČR ve snaze získat zakázku předložit některé nepravdivé informace,“ sdělila mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Helena Markusová.

Podle zdrojů bruselského zpravodaje rozhlasu Ondřeje Housky se na podvod přišlo nejspíš na základě anonymního udání. Výsledky šetření už obdržela i Hospodářská komora.

„Hospodářská komora zaslala odpor s tím, že žádá detailní prošetření celé záležitosti a je připravena v dané věci poskytnout maximální součinnost,“ reagoval ředitel odboru vzdělávání a projektů Hospodářské komory Jiří Kořínek. Podle zdrojů ČRo však ředitel komory Petr Kužel Bruselu přiznal, že údaje byly skutečně falšovány.

„Jedná se o veřejnou zakázku vyhlášenou v souladu s tehdy platnou legislativou, do které se Hospodářská komora přihlásila. Její nabídka byla vybrána jako nejvhodnější,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí komory Lenka Vodná. Celé plnění této veřejné zakázky podléhalo mimo jiné kontrole ministerstva průmyslu a obchodu, které neshledalo žádné nedostatky. 

OLAF (Office européen de lutte antifraude/Evropský úřad pro boj proti podvodům) je jakousi unijní obdobou tuzemského Nejvyššího kontrolního úřadu. Má za úkol chránit finanční zájmy Evropské unie, vyšetřuje především podvody a korupci související s evropskými penězi.

Úřad je součástí Evropské komise, ale ve své činnosti je nezávislý. Za patnáct let fungování se díky jeho kontrolám do rozpočtu EU podařilo vrátit přes 1,1 miliardy eur a byly uděleny tresty odnětí svobody v celkové délce 900 let.

Hospodářská komora měla už dříve problémy s čerpáním peněz z Operačního programu Podnikání a inovace a dočkala se za to kritiky od Evropské komise. Ta tvrdí, že komora byla ve střetu zájmů, protože kontrolovala projekty, ze kterých inkasovali peníze její vlastní členové. Informaci přinesla tento týden Mladá fronta DNES.

Česká republika nyní s Evropskou komisí vyjednává o výši korekce, tedy fakticky pokuty za chyby a podvody v čerpání peněz z tohoto operačního programu.