Hodnota internetového prodejce Amazon přesáhla na burze bilion dolarů

Tržní hodnota internetového prodejce Amazon v úterý dosáhla jednoho bilionu dolarů (zhruba 22,3 bilionu korun). Firma je tak po Applu druhým americkým podnikem, který tuto hranici překonal.

Amazon je největším internetovým obchodem na světě. Jeho zakladatelem je Jeff Bezos, který je díky úspěchu svého podniku nejbohatším člověkem světa, upozorňuje agentura AFP.

Cena jedné akcie Amazonu již koncem srpna poprvé překročila 2000 dolarů. Během úterního obchodování vystoupila na 2050,2677 dolaru, což celý podnik ohodnotilo na bilion dolarů, uvedla agentura Reuters.

Čemu všemu se věnuje Bezos

Šéf internetového obchodu Amazon Jeff Bezos (narodil se 12. ledna 1964) je podle nejnovějšího žebříčku časopisu Forbes s majetkem ve výši 112 miliard dolarů (2,3 bilionu Kč) nejbohatším člověkem na světě. 

Firmu Amazon založil Bezos v roce 1994 v Seattlu pod jménem Cadabra, první knihu prodal o rok později. Zpočátku nabízela firma pouze knihy, postupem času se ale sortiment rozšiřoval a dnes zahrnuje širokou škálu produktů včetně elektroniky, hraček či nábytku. Nejrozsáhlejší akvizicí firmy se v červnu 2017 stalo převzetí amerického řetězce obchodů s potravinami Whole Foods Market. Amazon je rovněž významným hráčem na poli cloud computingu, tedy poskytování kapacit vzdálených serverů. Pod Bezosovým vedením uvedl Amazon koncem roku 2007 na trh populární čtečku elektronických knih Kindle, která znamenala revoluci v oblasti distribuce literatury.

V současnosti je Amazon největším internetovým obchodem na světě. Má více než 140 distribučních center, z toho přibližně třetinu v Evropě. V ČR působí od roku 2013. Kromě Amazonu založil Bezos v roce 2000 společnost Blue Origin, která vyvíjí technologii pro komerční lety do vesmíru. Firma chce nabízet jedenáctiminutové lety do vesmíru. 

Noviny, hodiny, investice

V srpnu 2012 pak koupil Bezos za 250 milionů dolarů americký list The Washington Post. A v roce 2012 také vložil 42 milionů dolarů do projektu Clock of the Long Now, který má za cíl vyrobit elektronické hodiny, které mají fungovat minimálně 10 tisíc let. 

Mezi jeho další aktivity patří například společnost Bezos Expeditions, jejímž prostřednictvím realizuje různé projekty. Bezos investoval také do společností Airbnb nebo Uber. Patřil k prvním akcionářům internetového gigantu Google.

Bezos nevystupuje na veřejnosti příliš často. Sám sebe označuje za tvrdohlavého, kolegové tvrdí, že je pedant. Ve svém podnikání se orientuje na dlouhodobé investice, i když to pro jeho firmu může krátkodobě znamenat propad zájmu investorů. Jeho podřízení někdy naznačovali, že Bezos není vždycky milý a nepříliš rád komunikuje se zaměstnanci. Šéf on-line kolosu by údajně nejraději viděl své lidi pracovat pořád. Je ženatý, má čtyři děti. 

Technologický gigant Apple, který vyrábí například telefony iPhone, dosáhl tržní hodnoty jednoho bilionu dolarů začátkem srpna.