Forbes: Nejbohatším člověkem světa je poprvé šéf Amazonu Bezos. Kellner se vrátil do první stovky

Nejbohatším člověkem světa je podle Forbesu šéf Amazonu Jeff Bezos s majetkem 112 miliard dolarů. Polepšil si tak z loňského třetího místa (72,8 miliardy dolarů). Nejbohatší Čech Petr Kellner, který ovládá investiční společnost PPF, skončil na 88. příčce. Loni byl 105. Jeho majetek od loňska stoupl z 12,2 miliardy dolarů na 15,5 miliardy dolarů (319 miliardy korun).

Zakladatel amerického internetového obchodu Amazon Jeff Bezos už loni meziročně zbohatl o rekordních 27,6 miliardy dolarů. Od té doby jeho majetek dál výrazně rostl s tím, jak jeho firma posilovala na americkém maloobchodním trhu a nejen na něm. Forbes se sestavování nejbohatších lidí světa či jednotlivých zemí věnuje již 31 let. Letos poprvé je v čele žebříčku člověk, jehož majetek překonal hranici 100 miliard dolarů. 

Podle nejnovějšího žebříčku skončil za Bezosem zakladatel společnosti Microsoft a dlouholetý lídr žebříčku Forbes Bill Gates s 90 miliardami (loni 86). Třetí byl majitel společnosti Berkshire Hathaway Warren Buffett s 84 miliardami (loni 75,6). 

  • Jeff Bezos se narodil v roce 1964. Jeho podnikatelský vzestup je spojen s firmou Amazon, z níž vybudoval největší internetový obchod na světě. Podle legendy založil Amazon.com v garáži roku 1994. Zahájila internetový prodej o rok později a nabízela knihy. Na burzu vstoupila v roce 1997 s cenou 18 dolarů za akcii. Nyní převyšuje 1900 dolarů.
  •  Amazon roku 2017  také oznámil záměr převzít prodejce kvalitních potravin Whole Foods Market. To znamená rozšířit záběr Amazonu i na kamenné obchody. „Miliony lidí milují Whole Foods Market, protože nabízí nejlepší přírodní a organické potraviny a dělá ze zdravé výživy zábavu,“ uvedl zakladatel a generální ředitel Amazonu Jeff Bezos.
  • V roce 2013 Amazon otevřel centrum vráceného zboží v Dobrovízi u Prahy a později tam spustil provoz svého prvního distribučního centra v ČR. Firma ve světě také často čelí protestům svých zaměstnanců proti pracovním podmínkám (mj. v Německu).
  • Kromě Amazonu založil Bezos v roce 2000 společnost Blue Origin, která vyvíjí technologie pro komerční lety do vesmíru. V blízké budoucnosti bude nabízet turistické lety do vesmíru.
  • V roce 2012 koupil Bezos americký list The Washington Post.
  • Zdroj: ČT24, ČTK, Wikipedie

Bezose „pasoval“ na první místo v únoru také časopis Business Insider, který vycházel z dat agentury Bloomberg. Jeho čisté jmění odhadl na 121 miliard dolarů. 

  •         Jméno                   Majetek    Občanství       Zdroj
  • 1.   Jeff Bezos              112             USA                  Amazon
  • 2.   Bill Gates                 90              USA                  Microsoft
  • 3.   Warren Buffett      84               USA                 B. Hathaway
  • 4.   Bernard Arnault   72              Francie            LVMH
  • 5. Mark Zuckerberg    71              USA                 Facebook
  • 6.  Amancio Ortega     70              Španělsko    Zara
  • 7. Carlos Slim Helu    67,1            Mexiko          telecom
  • 8.   Charles Koch        60                 USA               Koch Industries
  • 8.   David Koch           60                  USA              Koch Industries
  • 10. Larry Ellison      58,5                 USA             software
  • Zdroj: Forbes 

Do žebříčku dolarových miliardářů se dostalo znovu celkem šest Čechů. Druhým nejbohatším Čechem je premiér v demisi a dřívější majitel skupiny Agrofert Andrej Babiš, se jměním 4,6 miliardy dolarů skončil na 456. pozici. Z dalších Čechů Karel Komárek obsadil 729. místo, Radovan Vítek 822. pozici, Daniel Křetínský skončil na 924. místě a Pavel Tykač na 1756. místě.

Pro srovnání americký prezident Donald Trump je na 766. místě žebříčku s majetkem 3,1 miliardy dolarů. O rok dříve to bylo 3,5 miliardy, o dva roky dříve pak 4,5 miliardy. 

  • Nejvíce dolarových miliardářů má Amerika, a to rekordních 585. Následuje pevninská Čína s 373 miliardáři.

„Za uplynulý rok se 259 lidem podařilo probojovat do elitního klubu dolarových miliardářů. Celkem je v tomto klubu rekordních 2208 lidí. Rostoucímu počtu miliardářů napomáhá skvělá kondice světové ekonomiky,“ uvedl hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Dolaroví miliardáři pocházejí ze 72 zemí. Celková hodnota majetku miliardářů se zvýšila o 18 procent na 9,1 bilionu dolarů (přes 186 bilionů korun). V žebříčku je letos 259 nováčků z různých odvětví, od výroby svatebních šatů po výrobu dětských hraček a elektrických aut. Poprvé se v žebříčku ocitli podnikatelé z Maďarska a Zimbabwe.

Nejbohatším Evropanem je majitel francouzské skupiny vyrábějící luxusní doplňky LVMH Bernard Arnault (4.). Nejvýše postavenou ženou je Alice Waltonová z americké společnosti Walmart na 16. místě. Nejmladší v žebříčku je pak na 1650. místě Alexandra Andresenová z Norska, jednadvacetiletá dědička investiční firmy Ferd. Druhou nejmladší je její o rok starší sestra Katharina.

Nejbohatším Čechem zůstává Petr Kellner

A kdo je nejbohatší Čech, který v žebříčku Forbes obsadil s jměním 15,5 miliardy dolarů 88. místo? Fotek Petra Kellnera je málo, na veřejnosti se téměř neukazuje, pečlivě střeží soukromí své i rodiny. Jeho osobní názory nejsou obecně známé. Naopak jeho jméno, případně jím ovládané skupiny PPF (sídlo má v Nizozemsku) se již roky objevuje u významných investic v Česku i v zahraničí.

Kellnerovo působení, potažmo PPF, již dávno přesáhlo tuzemské hranice. Proto jej časopis Forbes dlouhodobě považuje za nejbohatšího muže Česka. Neztrácí se však ani v globálním měřítku. Například v roce 2016 se „ v rámci planety“ umístil na 96. pozici,  loni 105., letos pak již 88. 

Zřejmě zatím posledním „zářezem“ na pažbě skupiny PPF je únorový nákup bulharské mediální společnosti Nova Group. Nejnovější českou akvizicí je nákup firmy Škody Transportation z listopadu 2017. V loňském roce se pak jméno PPF objevilo například, když získal kontrolu nad e-shopem Mall Group a srovnávačem cen Heureka. 

Podle údajů Wikipedie se Petr Kellner narodil v roce 1964. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze, pracoval jako referent v podniku zahraničního obchodu Strojimport Praha a poté jako asistent produkce a produkční ve Filmovém studiu Barrandov. Mihl se tak i ve filmu Čas sluhů.

Jeho hvězdné časy přišly ale až po roce 1989. Spoluzaložil PPF investiční společnost (od roku 1997 PPF) a spolu se svými partnery rozjel velkou investiční jízdu, jak o tom svědčí nákupy, reorganizace, prodeje firem, podle dostupných údajů výnosné. 

Nejbohatší muž Česka se věnuje i charitě, byť poměrně skrytě. V říjnu 2017 došlo ke sporu mezi rodinnou nadací Kellnera a jeho manželky a dalším miliardářem, šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem. Babiš řekl, že Kellner si udělal školu, ze které pro sebe čerpá dobré absolventy. Dodal, že takovou činnost nepokládá za charitu. Nadace pak agentuře ČTK sdělila, že manželé Kellnerovi za 15 let rozdělili prostřednictvím svých nadací přes 1,2 miliardy korun a za 12 let existence gymnázia Open Gate pracovalo nebo pracuje ve společnostech Kellnerovy skupiny PPF jen sedm jeho absolventů. 

PPF
Zdroj: ČT24

V minulosti se  PPF objevila u některých významných transakcí. K rozletu jí pomohla v 90. letech minulého století i privatizace České pojišťovny. Otazníky ovšem vzbuzovala role tehdejšího ministra financí Ivana Kočárníka (ODS), který se později, po odchodu z vlády stal členem vedení zprivatizované České pojišťovny. Nicméně pro PPF byla transformace ČP velmi úspěšná, vedla i ke vstupu přední evropské pojišťovny Generali. Té pak PPF postupně do roku 2015 celý svůj podíl výhodně odprodala.

PPF úspěšně „kroužila“ i kolem společnosti Sazka, která se v letech 2010 a 2011 propadala do platební neschopnosti. Potřebovala silné finanční zázemí, lepší management a šlo o investice od 100 milionů eur výše – tedy splňovala orientační body pro zásah investičního dravce. Spolu se skupinou KKCG koupila PPF v roce 2011 loterijní byznys Sazky, postupně jej (spolu)postavila na nohy a podařilo se jí obnovit důvěru veřejnosti v tradiční značku. V roce 2012 svůj podíl PPF odprodala. Čistý zisk z této operace udávají stránky PPF ve výši 209 milionů eur.

V roce 2013 koupila PPF od španělského majitele telekomunikační společnost Telefónica O2 ČR se 4900 zaměstnanci. Později od ní vyčlenila do samostatného subjektu společnosti CETIN (telekomunikační infrastrukturu).

Andrej Babiš, který vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Bratislavě, začínal jako referent v Chemapolu Bratislava (později Petrimex). V letech 1985–1990 byl obchodním zástupcem v Maroku.

V roce 1991 se do Československa vrátil a znovu působil v Petrimexu, tentokrát na manažerských postech. Podílel se na založení české pobočky firmy, později přejmenované na Agrofert. V roce 1995 musel z Petrimexu odejít, pozice v Agrofertu si však udržel, postupně firmu ovládl a vybudoval z něj holding, který patří k největším firmám v České republice.

Koncern Agrofert sdružuje přes 250 firem z odvětví chemie, zemědělství, potravinářství, lesnictví, dřevařství, pozemních technologií, techniky, dopravy, obnovitelných zdrojů (biopaliva) a médií.

Na podzim 2011 vstoupil do politiky s hnutím ANO 2011, které se po úspěchu ve volbách v roce 2013 stalo v lednu 2014 vládní stranou a Babiš ministrem financí a vicepremiérem.

Po vstupu do vlády v roce 2013 z vedení Agrofertu odešel, v únoru 2017 kvůli zákonu o střetu zájmů vložil akcie svých firem Agrofert a SynBiol do svěřenských fondů.

Vládu opustil v květnu 2017 poté, co se premiér rozhodl pro jeho odvolání, a to kvůli nejasnostem kolem Babišova podnikání a jeho majetkových poměrů. V říjnu jím vedené hnutí ovšem jasně vyhrálo volby do sněmovny a Babiše jmenoval prezident Miloš Zeman premiérem. V hlasování sněmovny ale jeho kabinet nezískal důvěru a je v demisi.

V současné době se Babiš potýká s policejním vyšetřováním v souvislosti s farmou Čapí hnízdo. Do přelomu let 2007 a 2008 patřila do Agrofertu, poté ale změnila formu vlastnictví a nebylo tak možné dohledat majitele. Díky změně získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy farma dodržovala dotační podmínku, se vrátila do skupiny Agrofert. Babiš byl obviněn pro podezření z dotačního podvodu a pro poškození finančních zájmů Evropské unie, první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek pak kvůli dotačnímu podvodu. Sněmovna je opakovaně vydala ke stíhání. Oba politici tvrdí, že žádný trestný čin nespáchali.

Andrej Babiš
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK