Veterinární správa prověřuje chovy slepic. Ochránci zvířat zatím tlačí na řetězce i chovatele

Zatím tři pochybení našla veterinární správa při kontrolách chovů slepic v Česku. Nejčastěji šlo o přeplněné klece. Inspektoři dosud prohlédli 34 takových provozů, zbylých zhruba šestnáct prověří do konce srpna. Reagují tak na reportáž České televize, která v červnu upozornila na podmínky, ve kterých slepice žijí.

Chovatelům hrozí za porušení veterinárního zákona maximálně půlmilionová pokuta. Úřady ji můžou uložit například za závadné krmivo, neposkytnutí pomoci zraněným zvířatům nebo za to, že v klecích zůstanou uhynulé kusy.

Ochránci zvířat mezitím jednají s obchodními řetězci, aby ukončily prodej vajec od slepic z klecových chovů.  Většina obchodních řetězců již ohlásila, že se tak stane nejpozději do roku 2025.

V pondělí se ochránci zvířat pokusili oslovit také Pražany. Několik desítek aktivistů ve škraboškách a kostýmech slepic ze spolku Obraz - Obránci zvířat se snažilo při jízdě v naplněných tramvajích přiblížit obyvatelům hlavního města život slepic v klecových chovech.

Aktivisté cestou tramvajemi kvokali a rozdávali letáky informující o nevýhodách života nosnic v klecích. Samotní cestující v tramvajích se k akci stavěli rozporuplně, někteří si letáčky pročítali, jiní si před kvokáním zacpávali uši. „Slepice mají větší rozum než vy,“ slyšel například zpravodaj agentury ČTK říkat jednu z cestujících.

Producenti: Je to nátlak a hrozba pro česká vejce

Producenti vajec vnímají pondělní happening jako nátlakovou akci, přesto budou muset podle předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriely Dlouhé trhu ustoupit. „Plno farem se (na bezklecové chovy) předělává, ale jde to velice těžko, některé menší asi zavřou,“ řekla ČTK Dlouhá.

Podle ní navíc hrozí, že i když se chovy předělají, ani tak nebudou aktivisté a řetězce spokojeni, že jsou také tam opelichané slepice. Chtěla by proto od řetězců závazek, že pokud producenti na bezklecové chovy přejdou, budou nakupovat českou produkci.

Karel Hanzelka, mluvčí Agrofertu, který také vejce produkuje, rovněž akci kritizoval. „V ČR se ročně zkonzumují skoro tři miliardy vajec a většina z nich pochází z českých chovů. Když zlikvidujeme místní chovatele, jak si Obraz evidentně přeje, komu to asi poslouží? Jednoznačně importu. Problém je, že u něj nikdo nezkontroluje, odkud vejce pochází. Zatímco chovatelé v ČR jsou pod neustálým dohledem české veterinární správy,“ sdělil ČTK Hanzelka.

Na ministerstvu zemědělství pak aktivisté se svou snahou o legislativní zákaz klecí neuspěli. „Ministerstvo zemědělství v současné chvíli o zákazu klecového chovu slepic neuvažuje, protože vycházíme z platné legislativy Evropské unie. Nicméně vnímáme požadavky spotřebitelů na větší pohodu nosnic a jsme připraveni investičně podpořit chovatele při přechodu na jiné technologie chovu,“ uvedl náměstek ministra zemědělství Petr Jílek.

168 hodin: V kleci II (zdroj: ČT24)
Vydáno pod