Turistů v Česku stále přibývá, domácích i zahraničních. Z ciziny přijelo nejvíce Němců a Rusů

V českých hotelech, penzionech či kempech se v letošním prvním čtvrtletí ubytovaly necelé čtyři miliony turistů, což bylo meziročně o 11,4 procenta více. Pokračoval tak příznivý trend z minulého roku. Výsledek podle agentury CzechTourism pozitivně ovlivnilo příznivé počasí v prvních třech měsících roku.

V porovnání s loňským rokem se počet zahraničních návštěvníků zvýšil za první tři měsíce o 11,2 procenta, domácích hostů bylo více o 11,5 %, uvádí zpráva Českého statistického úřadu. Největší růst návštěvnosti vykázaly penziony (o 14,5 procenta), za nimi skončily hotely (10,6 %). Průměrná délka pobytu dosáhla 3,7 dne.

Regionálně přibylo hostů ve všech krajích. O téměř čtvrtinu se zvýšil počet hostů v Plzeňském kraji. Nadprůměrnou dynamiku růstu příjezdů zaznamenal také Jihočeský kraj, Olomoucký kraj a Středočeský kraj (všechny přes patnáct procent).  

Za růstem počtu příjezdů stálo podle státní agentury CzechTourism především dobré počasí v první čtvrtině roku. „V zimních měsících poměrně dlouho vydržely dobré sněhové podmínky na horách, v březnu pak byl relativně rychlý nástup slunného jara s minimem srážek,“ uvedla agentura v tiskové zprávě. 

Vzrůstající trend pozitivně ovlivnily také Velikonoce, upozornil CzechTourism. Velikonoční pondělí letos vyšlo na počátek dubna, takže turisté do Česka přijížděli už v březnu.

Zájem o domácího turistu

Prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek přičítá výsledky příznivé situaci cestovního ruchu v Evropě. „Proto zaznamenáváme každoroční nárůsty. Za druhé je to tím, že Česká republika je velmi bezpečnou destinací. A za třetí – byť se to nyní postupně mění – je to tím, že se od roku 2012 nijak zásadně neměnily kapacity ubytovacích zařízení“. 

Vidí stále prostor v domácím cestovním ruchu, na jehož rozvoj by se hoteliéři letos v létě rádi soustředili. „Český turista je navíc zajímavý tím, že se vrací do jedné destinace v průměru třikrát. To u ostatních turistů není zcela obvyklé“.Podle něho by se měla také řešit otázka sdíleného ubytování (které probíhá například přes službu Airbnb), protože statistika je zkreslená právě o turisty, kteří bydlí v těchto bytech.

„Zde stát jednoznačně přichází o značné částky na odvodu daní i místních poplatků,“ dodal Stárek.

Vedou Němci před Rusy

Nejvíce zahraničních hostů přijelo letos v prvním čtvrtletí z Německa, za nimi následovali Rusové a Slováci. Nadprůměrný zájem o návštěvu Česka byl zaznamenán u čínských hostů (+28 %), ale také u Španělů (+37 %), Ukrajinců (+36 %) nebo Maďarů (+34 %).

Prezident hotelové asociace Stárek k výsledkům cestovního ruchu (zdroj: ČT24)

Loni do sledovaných ubytovacích zařízení přijelo celkem 10,2 milionu zahraničních turistů, což bylo o devět procent více než v předchozím roce. Příjezdový cestovní ruch tehdy zaznamenal další rekordní rok. I tehdy se největší skok projevil u turistů z Číny (+38 procent), za nimi se umístili Rusové (+35 %) a Jižní Korejci (+28 %).

Podle lednového vyjádření ministryně pro místní rozvoj v demisi Kláry Dostálové (za ANO) se už daří zahraniční turisty dostat i jinam než do Prahy. „Ale zatím jsou to spíše jednodenní výlety. Je potřeba jim připravit takový program, aby strávili mimo Prahu dvě, tři noci,“ řekla Dostálová.

Podle ní sice Praha ještě stále není přeplněná jako například Benátky či Barcelona, kde mají místní s turisty problémy, ale obsazenost hotelů považuje za alarmující. „Hoteliéři hlásí 98 procent, proto musíme opravdu usilovat o to, aby turisté jeli jinam. Intenzivně se věnujeme tomu, aby turisté přinášeli prospěch a nedošlo k tomu, že bude Praha přeplněná,“ řekla Dostálová.

Statistici se také pokusili vypočítat přínos cestovního ruchu pro české hospodářství. Letos v dubnu vydali zprávu, že v roce 2016 se podílel na hrubém domácím produktu téměř třemi procenty (2,9 %).

Zaměstnával 231 tisíc osob, na celkové zaměstnanosti se tak podílel více než čtyřmi procenty (4,4 %). V turismu tedy pracoval každý třiadvacátý Čech.