Přeplněné Benátky zavedly turnikety, které mohou zabránit vstupu turistů

Italské Benátky poprvé instalovaly na dvou místech ve městě dočasné turnikety, které mají zabránit přístupu turistů, pokud jich bude příliš, a odklonit je na jiné trasy. Turnikety mají fungovat tento prodloužený víkend, kdy se očekává velký příval návštěvníků, tedy ode dneška do 1. května, uvedla agentura AP.

Podle městské policie, která sleduje situaci na místě, byl v sobotu brzy odpoledne zatím příliv turistů zvládnutelný a brány zatím nemusely být uzavřeny.

Turisté ve městě daleko převyšují počet obyvatel. Místní úzké uličky se tak v době hlavní turistické sezony stávají téměř neprůchodné. Davy jsou obzvlášť velké, když do města dorazí výletní lodě s tisíci turisty na palubě, kteří okamžitě vyrazí na výlet do města.

Benátky instalovaly na dvou místech dočasné turnikety proti turistům
Zdroj: ČTK/AP/Riccardo Gregolin

Hromadná turistika a vylidňování jsou již dlouhou dobu příčinou nespokojenosti místních. Loni v létě dokonce vyšlo do ulic kolem 2000 Benátčanů na protest proti turistickému průmyslu. Již roky město jedná o možnosti regulace počtu turistů ve městě. Cílem je podpořit odpovědný a udržitelný cestovní ruch s ohledem na zájmy obyvatel.

Vydáno pod