Velikonoce na lyžích, ale i v Dubaji či Ugandě. Stále více Čechů tráví svátky v zahraničí

Ve sněhovém iglú nebo v Ugandě spolu s gorilami – i tak stráví někteří Češi velikonoční prázdniny. V cizině jich přes jarní svátky pobývá více než 200 tisíc. To je o asi deset procent víc než loni. Na horách utratí v průměru devět tisíc, u moře až 32 tisíc korun.

Místo tradičního barvení vajec a pletení pomlázek vyrazilo přes 200 tisíc Čechů do ciziny. Velikonoce jich mimo republiku tráví podle Asociace cestovních kanceláří o deset procent více než loni. Cestovní kancelář Exim tours, stejně jako portál dovolena.cz, který provozuje společnost Student Agency, zaznamenaly dokonce o 30 procent větší zájem.

„Růst pozorujeme už několik posledních let. Dopomohlo tomu i zavedení Velkého pátku jako státního svátku,“ uvádí ředitelka portálu dovolena.cz Eva Sedlmajerová.

Michal Tůma z kanceláře Invia však podotýká, že velká část Čechů cestuje na vlastní pěst. Celkový počet těch, kteří vyrazili na Velikonoce do zahraničí, je tak obtížné zjistit. Ti, kteří si dovolenou koupili u cestovní kanceláře, zamířili hlavně za posledním sněhem do hor nebo také do teplých krajin.

„Letošní Velikonoce jsou rozděleny tak, že 60 procent klientů vyrazí lyžovat do Alp a 40 procent do tepla k moři. Brzký termín těchto Velikonoc je pro klienty výhodný v tom, že jsou ještě ve všech střediscích velmi dobré sněhové podmínky,“ uvádí mluvčí firmy Fischer Group Jan Bezděk.

Místo zimy Karibik nebo Egypt

Podle Sedlmajerové z dovolene.cz se ale právě díky dřívějšímu termínu svátků prodávalo i víc exotických dovolených. Lidé chtěli pryč od mrazů. „Je potřeba brát v potaz, že letos jsou Velikonoce dříve než loni, kdy byly až v polovině dubna. I proto se letos prodává více dovolená v exotických destinacích v oblasti Karibiku,“ komentuje Sedlmajerová.

Cesta do Karibiku však patří k těm dražším. Nejoblíbenější je proto u Čechů i kvůli nižší ceně Egypt. „V Egyptě Velikonoce stráví 40 procent českých turistů, kteří si objednali zájezd u cestovní agentury Invia. Průměrná cena dovolené v Egyptě v tomto období činí 14 551 korun na osobu,“ tvrdí mluvčí kanceláře Tůma. Zájem ale roste také o finančně náročnější dovolené v Dubaji, Spojených arabských emirátech nebo Ománu. U Fischera nebo Firo tour patří tato místa letos dokonce k těm nejžádanějším.

Lyžovat Češi vyráží na Slovensko, do Itálie, Francie i Rakouska. Na horách utratí v průměru 9 tisíc, u moře je to 17 tisíc. Několik dní ve vzdálenějších destinacích stojí až 32 tisíc korun.

Češi podle kanceláří obecně cestují víc než v minulých letech. „Podepisuje se na tom i obecně pozitivní ekonomická situace. S tím, jak jsou Češi celkově zcestovalejší, také požadují kvalitnější služby než v minulosti. Tam, kde jim dřív stačil tříhvězdičkový hotel, požadují čtyřhvězdičkový,“ tvrdí Bezděk z Fischer Group.