Penze stále častěji míří do zahraničí. Lidé si důchody nechávají posílat i na Filipíny a Kostariku

Stále víc českých důchodců si nechává posílat penzi do ciziny. Za posledních pět let jich dokonce přibylo o téměř 20 tisíc. V některých případech i do exotických destinací, jako jsou například Seychely, Filipíny nebo Kostarika. Vyplývá to ze statistiky České správy sociálního zabezpečení, kterou exkluzivně získala ČT.

Zatímco před pěti lety pobíralo český důchod v zahraničí 75 157 lidí, v loňském roce to bylo už 93 236 důchodců. Celkem stát loni na důchodech posílaných do ciziny vyplatil téměř 3,5 miliardy korun. Nejčastěji směřovaly peníze důchodcům na Slovensko (32 001 lidí), do Německa (19 197) a Polska (15 378).

Mezi další země s řádově tisícovkami lidí patřila Kanada, Švýcarsko, USA, Rakousko, Austrálie, Bulharsko nebo Řecko. Úřady však důchody posílaly i do mnohem exotičtějších zemí, jako jsou například Jihoafrická republika (55), Thajsko (12), Filipíny (9), Kostarika (5) nebo Seychely (1). Celkem správa vyplácela penze do osmaosmdesáti zemí světa.

Lidé musí předkládat potvrzení o žití

Důchody lidem žijícím v zahraničí je možné vyplácet na zahraniční nebo český účet, případně poslat na adresu bydliště v daném státě. Každá žádost o vyplácení důchodu v zahraničí se posuzuje individuálně, což je podle úředníků administrativně náročné.

„Podmínkou je pravidelné předkládání takzvaného potvrzení o žití, které musí být úředně ověřeno. Intervaly předkládání potvrzení v zásadě určují i intervaly výplaty důchodu. Například pokud ho zašle klient dvakrát ročně, je výplata důchodu zpětně provedena rovněž dvakrát ročně,“ upřesňuje pravidla vyplácení na účet tisková mluvčí správy sociálního zabezpečení Renáta Provazníková.

Pokud se člověk rozhodne pobírat důchod pomocí šeku, vyplácí se na adresu v cizině čtyřikrát do roka. Výplata se provádí v měně daného státu nebo v jiné volně směnitelné měně prostřednictvím České národní banky a příslušné korespondenční banky v cizině, která zajistí tisk šeku a jeho zaslání obyčejným dopisem na adresu klienta. Potvrzení o žití se potom podává pouze jednou ročně.