Lidé pobírají důchod v průměru 24 let. O čtyři roky déle než začátkem tisíciletí

Doba, po kterou lidé v Česku pobírají důchod, se postupně prodlužuje. V průměru se od začátku tisíciletí protáhla o čtyři roky na 24 let. Vyplývá to z nové důchodové statistické ročenky, kterou zveřejnila Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Poslední údaje jsou za loňský rok.

V minulém roce pobíral průměrný senior důchod 19 let a měsíc, seniorka pak 27 let a sedm měsíců.

Podle mluvčí ČSSZ Jany Buraňové získání nároku na penzi neznamená, že člověk musí odejít ze zaměstnání či skončit s podnikáním. Lidé mohou dál pracovat a současně pobírat důchod. Musí o něj ale požádat okresní správu podle svého bydliště.

„Žádost je možné podat nejdřív čtyři měsíce před požadovaným dnem přiznání důchodu,“ upřesnila Buraňová.

Podle výsledků studie Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) Univerzity Karlovy Češi a Češky do důchodu odcházejí hlavně proto, že dosáhli důchodového věku. Přestat pracovat většinu z nich nenutí ani zdraví. Podle autorů studie představuje brzký odchod do penze pro společnost zbytečnou ztrátu - lidé mají ještě dost sil, mnoho zkušeností i ekonomický potenciál.

Podle důchodové komise minulé vlády by měl člověk na odpočinku strávit zhruba čtvrtinu života. Tuto zásadu tým, který ukončil po volbách svou činnost, schválil před koncem roku 2014.

Reforma systému penzí je jedním z klíčových bodů programového prohlášení nové vlády. Podle něj by v Česku měla v budoucnu fungovat veřejná důchodová pojišťovna, do které by plynuly odvody a která by z nich vyplácela penze. Důchodový účet by se tak oddělil od státního rozpočtu. Návrh ale kritizují pravicové strany, ČSSD nebo odbory.