Novým šéfem SŽDC je dosavadní náměstek Svoboda. Dostal za úkol snížit počet ředitelů

Novým generálním ředitelem Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) jmenovala správní rada dosavadního náměstka Jiřího Svobodu. Ten už byl řízením podniku pověřen poté, co v únoru rezignoval Pavel Surý. Svoboda má do konce září předložit plán na snížení celkového počtu vedoucích zaměstnanců SŽDC o tři procenta.

Surý oznámil svůj odchod ke konci února – zdůvodňoval to osobními důvody. V čele SŽCD stál od května 2014. Svoboda byl po Surého rezignaci pověřen řízením podniku.

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) začátkem března uvedl, že nevidí jako smysluplné dělat výběrové řízení na nového generálního ředitele SŽDC a doporučil, ať podnik řídí právě Svoboda.

„Na základě vysoké odbornosti a dlouhodobých kladných zkušeností s prací pana náměstka Svobody jsme se rozhodli pro jeho jmenování do funkce generálního ředitele SŽDC,“ uvedl předseda správní rady Vladimír Novotný.

  • Správa železniční dopravní cesty vznikla v roce 2003 v rámci liberalizace dopravního trhu oddělením od původní státní organizace České dráhy.
  • Úkolem SŽDC je provoz železniční dopravní cesty, ale i její rozvoj a modernizace. Působí také jako investor do výstavby tratí a sestavuje rovněž jízdní řád.

Nový generální ředitel by se podle svých slov chtěl více zaměřit na regionální tratě, nádražní budovy nebo revize IT systémů. „To jsou témata, ze kterých budou vycházet i mé první kroky,“ uvedl Svoboda při jmenování. 

  • Jiří Svoboda nastoupil po maturitě v roce 1988 k tehdejším ČSD jako výpravčí. Od roku 1997 pracoval na pozicích vedoucího technické skupiny a technicko-ekonomického náměstka stanice Česká Třebová.
  • Poté přesídlil do Pardubic, kde působil u Českých drah jako ekonomický náměstek, vedoucí finančně ekonomického útvaru a opět jako ekonomický náměstek u tamní Správy dopravní cesty.
  • Od roku 2006 byl ředitelem kanceláře ekonomického náměstka generálního ředitele ČD a následně i SŽDC. V listopadu 2011 se stal na SŽDC ředitelem odboru nákupu a veřejných zakázek.
  • Od července 2016 byl jmenován náměstkem generálního ředitele pro provozuschopnost dráhy.