V čele firmy, která spravuje a provozuje železniční síť v Česku, končí Pavel Surý

Generální ředitel Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Pavel Surý oznámil správní radě záměr odejít z osobních důvodů z funkce. Správní rada bude muset vybrat nového generálního ředitele, nejčastěji se mluví o Jiřím Svobodovi. Informuje o tom server zdopravy.cz.

„Oznámil jsem na správní radě, že z osobních důvodů chci skončit ve funkci generálního ředitele, ale zatím jsem tak neučinil konkrétně. První to obdrží předseda správní rady,“ řekl serveru zdopravy.cz Surý. Ve funkci plánuje skončit ke konci února.

Podle zdopravy.cz by nástupcem mohl být náměstek pro provozuschopnost dráhy Jiří Svoboda. Pokud nový ředitel nebude vybrán, než Surý skončí, povede organizaci Svoboda i tak jako statutární zástupce, upozornil server.

Železniční správu vede Surý skoro čtyři roky

Surý, který je absolventem Dopravní fakulty Jana Pernera Univerzity Pardubice, stojí v čele železniční správy od května 2014. Samotná organizace vznikla v roce 2003 v rámci liberalizace dopravního trhu oddělením od původní státní organizace České dráhy.

Úkolem SŽDC je provoz železniční dopravní cesty, ale i její rozvoj a modernizace. Působí také jako investor do výstavby tratí a sestavuje také jízdní řád. Zisk před započtením úroků, daní a odpisů (EBITDA) za rok 2016 dosáhl 1,7 miliardy korun.